Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Blijvend, Gras, Hooi, Tijdelijk

In West-en Zuid Nederland is de droogte voorbij

Beregening blijft geen overbodige luxe

Gisteren viel in grote delen van Brabant en Zuid-Holland zoveel regen, dat je niet meer kunt spreken van droogte. Dat blijkt ook uit de droogte-monitor van het KNMI in de Bilt.

Alleen delen van Zeeland, Oost-Brabant, Noord Limburg, de Achterhoek, Twente, Drenthe en Groningen hebben nog te maken met droogte.

Klik hier om de geografische verdeling van de neerslag in de maand tot juni tot nu toe te bekijken op hetweeractueel.nl

Mogelijk 48 uur droog in het oosten

Vandaag en morgen overdag valt er waarschijnlijk geen of nauwelijks neerslag in het oosten, maar vrijdagnacht en /of zaterdag overdag kan er opnieuw veel regen vallen in heel Nederland, nadat het vrijdagmiddag in de onstabiele lucht flink opwarmt. Wie niet meer kan wachten om de tweede of derde snee gras in te kuilen kan het er op wagen, maar de kans op een verregende kuil is wel degelijk aanwezig.

Geen krachtig hogedrukgebied

Bovendien loont het wachten hoogstwaarschijnlijk, want vanaf maandag komt er eindelijk verandering in het aanhoudend sterk wisselvallige weerbeeld met dagelijks buien en perioden met regen in een zuidelijke stroming.  Maar het is ook weer niet zo dat er zich een krachtig hogedrukgebied opbouwt. Waarschijnlijk verlopen maandag en dinsdag zonnig en helemaal droog maar nog niet zomers warm. Als dat volgende week woensdag vervolgens wel gebeurt, bestaat er weer kans op onweersbuien. Daarna pakt het droge en zonnig zomerweer de draad waarschijnlijk weer op. Maar de luchtdruk stijgt waarschijnlijk niet naar grote hoogte en de luchtstroming wordt niet continentaal, waardoor onweersbuien nooit uit te sluiten zijn.

Vogeltjesland hooien

Ook al biedt dit weerbeeld geen garanties, toch is het volgende week waarschijnlijk goed mogelijk om vogeltjesland te hooien. Want de wisselvalligheid wordt volgende week een stuk minder, dat is zeker. Vanaf zaterdag 15 juni vervalt het maaiverbod in de gebieden met het zwaarste beheerregime.