Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Blijvend, Gras, Mais, Snijmais

Hoop op volle sloot nog niet vervlogen

Tot nu toe is er sinds woensdag op enkele plaatsen 20 mm regen gevallen.

De barometer stond op ‘slecht weer’. Maar kletsnat is het tot nu toe niet geworden. Toch blijft er nog steeds gerede kans op tientallen millimeters regenval, voordat het weer vanaf zondag aanzienlijk opknapt.

In het kielzog van de omvangrijke depressiekrul die de afgelopen dagen het weer domineerde, ontwikkelt zich vandaag en morgen namelijk een nieuwe depressiekern. Via België trekt dit regengebied naar Midden Duitsland waar het vannacht en morgen in een relatief smalle strook voor perioden met intensieve regen kan zorgen. Ook in Nederland aan de noordzijde van dit moeilijk berekenbare dynamische weersysteem. Maar in het uiterste noorden van Nederland blijft het waarschijnlijk helemaal droog.

Serie droge en zonnige dagen

Vanaf zondag knapt het weer vrijwel zeker aanzienlijk op, stijgt de barometer flink en wordt het dag na dag zonniger, zodat het  medio volgende week goed mogelijk is om het laatste deel van de eerste snee met een drogestofgehalte van 40 procent in te kuilen. Ook al is er op de meeste plaatsen inmiddels een pak van 4000 kilo drogestof gegroeid. De maximumtemperatuur bereikt waarden tussen de 15 en hooguit 20 gr C, afhankelijk van de zonneschijnduur. ’s Nachts blijft er kans op vorst aan de grond. Want de stroming wordt noordelijk.

Matige grasgroei

Het drogestofgehalte van het gras is door het koele en regenachtige weer de afgelopen dagen gedaald onder de 20 procent. De grasgroei op etgroen is matig voor de tijd van het jaar, hooguit 50 kilo drogestof per hectare. Dat blijkt uit gegevens van het Veeteelt grasgroei meetnetwerk. De komende week stijgt de grasgroei op etgroen zeker niet boven de 100 kilo drogestof per hectare per dag, tenzij er alsnog een flinke hoeveelheid regen valt en de temperatuur sneller stijgt dan de verwachting van dit moment.