Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Gras, Hooi, Maandprognose, Mais, tweede snee, Zomer

Hooiweer op komst, precies op het goede moment

‘Doe maar kalm aan, we hoeven niet te hooien’.  Zegt een spreekwoord. Maar dat is de komende week niet van toepassing. Als de zon een beetje meewerkt, wordt het perfect hooiweer.

Het is alleen nog de vraag of de zonovergoten zaterdag die we vandaag beleven een dagenlang vervolg krijgt. Dat is moeilijk in te schatten, vanwege de een stroming die zeelucht uit het zuidwesten aanvoert. Zoals het er nu naar uitziet wisselen perioden met wolkenvelden en zon zich af en blijft het niet zo zonnig als vandaag.

Nog geen hittestress

Dit ondanks dat zich de komende dagen een hogedrukgebied opbouwt vanaf de Atlantische Oceaan onze kant op. In ieder geval betekent dit ook vrijwel gegarandeerd droog weer en oplopende temperaturen, al hoeft voor hittestress bij mens en dier voorlopig niet te worden gevreesd. Veel verder dan 25⁰ C maximaal reikt het kwik de hele komende week zeer waarschijnlijk niet. In tegenstelling tot het Iberische schiereiland, waar recordhoge temperaturen van 50 ⁰ C (in juni in het zuidwesten boven het woestijnachtige landschap daar), worden verwacht.

Volgend weekend keerpunt?

Bij ons is de kans groter dat het weer na de komende week de wisselvallige regenachtige draad van vorige week weer oppakt. Vanaf woensdag 15 juni wakkert bovendien de wind aan, tegelijk met het stijgende kwik. Dan droogt het gras echt snel.

Maar het volgende weekend lijkt dus een keerpunt te worden. Dat is echter nog zover weg, dat er eigenlijk geen betrouwbare verwachting over is te maken. Stel dat de stroming nog wat zuidelijker wordt, dan kan het zomaar opeens snoeiheet worden.