Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Snijmais, tweede snee

Hollandse zomer luidt einde ruwvoerschaarste in

Met een gemiddelde berekende temperatuur van 17,4 ⁰ C in de Bilt wordt juni waarschijnlijk de eerste relatief warme maand van dit jaar. De voorraad kuilgras groeit weer en de snijmais ontwikkelt zich voorspoedig, na een slechte start in mei.

Zeker ook de relatief warme nachten dragen daar de komende week aan bij. De temperatuur zakt nergens onder de 10 ⁰ C, de hele week niet. Overdag blijft het in een overwegend noordwestelijke stroming van zee waarschijnlijk bij 20-25 ⁰ C, al is er richting het eind van de week net als de afgelopen week ook kans op echt zomerse maximumtemperaturen.  Het moment om groenbemester te gaan onder zaaien, eventueel in combinatie met schoffelen breekt langzamerhand aan.

Inhaalslag mais

Al is de groeiachterstand die de mais in de maand mei opliep, niet in één week tijd verdwenen. Maar de komende week kan het hard gaan, als de mais naar schatting 15-30 centimeter groeit. Voor vroege maaiers in mei komt het inkuilen van de tweede snee in zicht. Na drie jaren van droogte is de ruwvoervoorraad dramatisch geslonken, met name in de zandgebieden in het binnenland.  Met een zware eerste snee gras die is geoogst en een relatief warme junimaand zonder vochttekort in het verschiet keert de trend.

Tropische stortbuien

Tropische stortbuien zijn in de zwakke stroming die gaandeweg de komende week opnieuw zuidwestelijk wordt de enige bedreiging die de groei van gras en gewas in de weg kunnen staan. Bij een barometerstand van 1025 mbar zoals de weerkaarten aangeven is de kans hierop echter klein. De barometerstand blijft waarschijnlijk de hele komende week relatief hoog.

Tijdens het groeiseizoen 2016 veroorzaakten stortbuien in juni en juli zelfs schade aan de graszode, in Oost-en met name Zuid-Nederland. Om nog maar te zwijgen van de schade aan mais en aan staldaken, door hagel. Toen betrof het zeer plaatselijke schade door extreem weer.

90 mm regen in Epe donderdagmiddag

Ook deze week was de overlast door zware stortbuien zeer plaatselijk. Donderdagmiddag 3 juni  werd er in Epe maar liefst 90 mm regen geregistreerd. Ook in Midden –Drenthe reikte de teller tot meer dan 60 mm.