Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Europa, Gras, Mais

Hollands zomerweer stevig in het zadel

Het is nog nooit zo droog geweest of er volgt wel weer een ouderwetse Hollandse zomer, met regen en wind. Echt koud is het niet te noemen, al is juli hard op weg om qua temperatuur ondergemiddeld te verlopen.

Op www.weerstatistieken.nl  wordt een gemiddelde maandtemperatuur van 16,8 gr C berekend in de Bilt, een graad lager dan het langjarige gemiddelde. Wie had dat enkele weken geleden kunnen denken, met de twee tropenzomers van 2018 en 2019 in het achterhoofd? Ook goed om te bedenken dat de maandverwachtingen die sommige weerbureau’s presenteren alsof het heel serieus genomen moet worden de prullebak in kunnen. Een herhaling van 2018 en 2019 komt er voorlopig niet.

Herfstig weekend

De ouderwetse Hollandse zomer met veel westenwind en wisselvalligheid zit namelijk stevig in het zadel . Vandaag en morgen zeker, als de wind in de kustgebieden stormachtig kan worden. Veel regen valt er, een enkele plaats uitgezonderd, waarschijnlijk niet. Dagelijks kan er uit buitjes 0-5 mm regen vallen in het hele land, met de grootste kans op neerslag van betekenis in Noord-Nederland.

Droog intermezzo 48 uur

Ook de komende week blijft het wisselvallig, al ziet het er naar uit dat vanaf maandag vanuit het zuidwesten een rug van hoge luchtdruk wordt opgebouwd, die wellicht 48 uur lang gegarandeerd droog weer geeft. Een geschikt moment om in te kuilen, als er inmiddels dankzij de juni regen voldoende gras gegroeid is.

Na volgende week neemt de wisselvalligheid vermoedelijk af, zonder dat het meteen hoogzomer wordt. Maar de onzekerheid van deze verwachting is groot. De afgelopen dagen pasten de computermodellen de 14 daagse verwachting voortdurend aan. Heel ander weer in ieder geval dan de afgelopen twee tropenzomers, toen continentale lucht uit oostelijke richtingen het weerbeeld voortdurend domineerde.