Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Eerste snee gras, Kunstmest strooien, Mais, Mestuitrijden, suikerbieten, Voorjaar, Zaaiklaar maken

Hoe snel droogt het land op de komende 14 dagen?

Beeld: PXhere

Stofwolken op het land waar de ploeg, cultivator of zaaimachine in gaat. Zien we dat bekende beeld de komende maart maand weer gebeuren? Komt er een weersomslag zoals in maart 2020, toen de coronacrisis toesloeg?

Langs de westkust is er niemand die aan stofwolken denkt. Dicht bij zee viel in een halfjaar tijd plaatselijk soms 800 mm regen, (regelmatig de normale jaarhoeveelheid). Met een beetje pech valt er de komende dagen weer 10-20mm, met name in Zeeland. Midden volgende week dreigt er met name in Noordoost-Nederland nog een millimeter of 10 te vallen.

Geen herhaling van 2020

Maar met een beetje geluk blijft het op veel plaatsen in Zuid-en Oost Nederland de komende 14 dagen droog. Zó lang aaneengesloten droog was het voor het laatst in september vorig jaar. Weliswaar is er nu geen uitzonderlijke weersomslag in de maak zoals half maart 2020, toen de coronacrisis het land in de greep had, maar de hoge luchtdruk gaat het de komende week wel degelijk winnen van de lage luchtdrukgebieden.

De depressietrein had bijna een halfjaar lang vrijwel onafgebroken vrij spel in West Europa. En wie weet of ze niet vanaf half maart opnieuw toeslaat? Het KNMI schat de kans op een nieuwe periode van wisselvalligheid vanaf half maart in op 30-40 procent, op dit moment.

Geleidelijke overgang

Een herhaling van maart (en april) 2020 is dus waarschijnlijk niet in de maak. Toen droogde het land vanaf half maart in record tijd op, en werd kleigrond  in de loop van de kurkdroge maand april, waar op veel plaatsen minder dan 10 mm regen viel, onbewerkbaar. Het was die periode dan ook record zonnig en bovendien stormde het soms bijna, niet uit het zuidwesten maar uit de tegenovergestelde richting.

Eind maart 2020 werd in Zeeland een windstoot van 80 km/ uur gemeten uit het noordoosten. De komende week is de overgang naar droog en zonnig weer minder extreem maar juist geleidelijk. Eind volgende week zit de lente echter wel degelijk stevig in het zadel, naar alle waarschijnlijkheid. Met volop zonneschijn, matige windkracht 3-4 uit het oosten en barometerstanden boven de 1020mbar, zeker in het Noord-Nederland.

Noordoost of Zuidoost?

De nachten verlopen wel koud, wat het ontluikende voorjaar en vooral de grasgroei zal afremmen. Lichte vorst in de nacht is zeker niet uitgesloten. Daarentegen bestaat ook de kans dat het overdag ergens in Zuid-Nederland bijna 20 ˚  C wordt, mogelijk meerdere dagen achter elkaar. Dat heeft de met exacte ligging van de hogedrukkern te maken en de hoogtestroming.

Noordoostenwind of wind uit het zuidoosten maakt in maart een heel verschil voor de temperatuur. Gelukkig maakt het voor de neerslagkansen niet uit. Dagenlang droog weer in de eerste helft van maart, overal in Nederland, is vrijwel zeker.