Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, overig

Hoe langer je wacht, hoe natter het wordt

Vanaf woensdag tien dagen lang iedere dag regen (bron: KNMI).

Zodra de vorst uit de grond is verdwenen, wordt het weer nat. Dat is vaak zo na een vorstperiode, en dit jaar zeer waarschijnlijk niet anders. Vandaag is het nog grotendeels droog, maar vanaf morgen staat er tien dagen regen op het programma.

Zeker vanaf komend weekend valt er tientallen millimeters regen, als een omvangrijke depressie vanaf de Golf van Biskaje over de Benelux richting Duitsland trekt. Dan lopen de temperaturen ook flink op, zowel overdag als ’s nachts. Er worden etmaalgemiddelden van 10 ⁰ C berekend. 

Plantuien

Zeker in het zuiden van Nederland, waar de vorst minder diep de grond is ingedrongen dan in Noord-Nederland, zal de kans de komende dagen gegrepen worden om mest uit te rijden en de eerste zaai-en plantwerkzaamheden te verrichten. Deze week worden er bijvoorbeeld uien geplant.

Bodemvoorraad stikstof laag

De bodemvoorraad stikstof is 10-20 kilo N per hectare kleiner dan normaal, meldde Eurofins eind vorige week. Dat heeft waarschijnlijk vooral te maken met het extreem natte weer, dat tot vorige maand vooral  de boeren op kleigronden in Noord-en West Nederland wel een half jaar lang parten heeft gespeeld. Februari verliep daarentegen niet alleen koud, maar ook zeer zonnig en droog. Slechts 23 mm in de Bilt.

Vriesdrogend weer

De geringe neerslag in februari en in het bijzonder het vriesdrogende weer van de afgelopen week  heeft er voor gezorgd dat het land de komende dagen goed begaanbaar is en bewerkbaar, zodra de vorst eruit verdwenen is. Maar deze gunstige omstandigheden veranderen dus snel in een natte boel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.