Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Hittestress, Mais, Nazomer, Winter, Zeer vroeg, Zomer

Hittegolf zet begin maisoogst in gang

Het is nog steeds niet duidelijk of er deze maand nog een (regionale) hittegolf komt. Maar het is wel zonneklaar dat de snijmais het afrijpingsstadium nadert, dankzij het aanhoudende zonnige zomerweer.

Komend weekend verdwijnen de wolkenvelden die de zonneschijn de afgelopen dagen hebben getemperd. De stroming wordt dan zuidelijk en de subtropische lucht uit Zuid-Europa vindt zijn weg dan naar het Noorden. Sommige berekeningen komen uit op een hittegolf in grote delen van Nederland, terwijl andere berekeningen de 30 graden grens net ten zuiden van ons land laten eindigen.

Serie dertigers?

Met name komende zaterdag is de aangevoerde lucht bovendien heel vochtig, waardoor het bijzonder drukkend warm kan gaan worden. Zeker als de temperatuur de 30 graden grens passeert. Begin volgende week volgen mogelijk nieuwe dertigers in het zuiden en oosten van Nederland. Dan is een nieuwe (regionale) hittegolf een feit.

Dagelijks aantal zonuren

Daarna rekent het KNMI met langzaam dalende temperaturen. De motor achter het hoogzomerse weer van komend weekend gaat dan langzamer draaien. Hoe het ook zij, zeker is dat de afrijping van de snijmais op gang kan komen, afhankelijk van het bodemvocht, de vroegheid van het ras en het dagelijks aantal zonuren.