Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Gras, Korrelmais, Snijmais, Zomer

Hittegolf mogelijk gematigd door wolkenvelden

De komende dagen verandert de zon voor het gevoel in een ‘koperen ploert’. Als de wind komend weekend naar noordoost draait worden mogelijk wolkenvelden vanaf de Oostzee aangevoerd die de het effect van de brandende zon kunnen matigen.

Sowieso is de kans groot dat komend weekend de hittegolf in de buurt van de Noordzee wordt gematigd door wind van zee. Maar op de zandgronden dieper in het binnenland in Zuid-en Oost Nederland dreigt een serie van 8 dagen met tropische temperaturen van 30 gr C en zelfs op enkele dagen 35 grC en meer. Een serieuze hittegolf.

Geen serie tropennachten

Langs de kust waait er bovendien vaak een briesje, terwijl de wind dieper in het binnenland, op vandaag na, afzwakt en er windstille dagen zullen zijn. Dankzij de aanvoer van droge continentale lucht koelt het ’s nachts vaak wel tot onder de 20 gr C af en voelt de lucht niet broeierig aan. Het aantal tropische plaknachten met een minimumtemperatuur boven de 20 gr C blijft waarschijnlijk tot een minimum beperkt, op het platteland. De dagen worden ook merkbaar korter, waardoor de verbrandende kracht van de zon vergeleken met de maanden juni en juli iets minder is.

Weidegang ritme onderbroken

De weersverwachting heeft tot gevolg dat de weidegang op veel bedrijven weer stil komt te liggen, of dat er ‘s nachts in plaats van overdag wordt beweid. Maar dat heeft alleen nut als er nog voldoende grasaanbod is. Een grasmat die nu al door de droogte bruin kleurt, kan tijdens de hittegolf serieus beschadigt worden door begrazing. Ruime watervoorziening in de stal tijdens de hittegolf is cruciaal.

Bodemkwaliteit bepaalt hittetolerantie

Hoe beter de bodemkwaliteit, hoe beter het gras en de (voeder)gewassen de hittegolf zullen doorstaan. Op zandgronden heeft dat vooral met het percentage organische stof te maken. Wie snijmais kan beregenen kan juist nu veel effect verwachten , aangezien de mais in tegenstelling tot vorig jaar er vaak goed voorstaat met in aanleg goede kolven, die echter nog wel gevuld moeten worden. Beregening heeft ook een verkoelend effect waarmee  verbranding wordt voorkomen.