Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Beregenen, Hittestress, Hooi, Mais, Oogst, Zomer

Hittegolf? In ieder geval 14 dagen lang kurkdroog

Of er eind volgende week sprake is van een serieuze hittegolf, met mogelijk 35-40 ⁰ C in het zuiden, is nog lang niet zeker. Dat het kurkdroog wordt wel.

Het KNMI berekent op basis van het Europese ECMWF weermodel tot en met zaterdag 23 juli nauwelijks meer dan 5 mm regen. Ook het Amerikaanse GFS model rekent niet op hitte onweer, ondanks temperaturen die in Zuid-Nederland eind volgende week volgens dit model tot boven de 35 ⁰ C kunnen oplopen. Zicht op een weersomslag met veel regen(buien) is er niet in de 14-daagse weersverwachting.

Beregenen in snijmais?

Dus is het duidelijk dat in de akkerbouw de de beregeningsinstallatie nodig is om de gewasgroei op gang te houden en/ of te kunnen oogsten. Graan zal versneld gaan afrijpen, evenals vroegrijpe aardappelrassen. Snijmais komt in de bloeifase.

De meningen zijn verdeeld of het verstandig is om snijmais die de komende weken gaat bloeien te beregenen. Dat zou ziektes kunnen verspreiden en bestuiving die voor kolven zorgt kunnen tegengaan. Anderen raden beregening juist wel aan omdat de vochtvoorziening juist in de bloeifase cruciaal is.

Tegenstelling Noord-Zuid

Waarschijnlijk zijn de temperatuursverschillen en de snelheid waarmee het neerslagtekort oploopt tussen Noord-en Zuid Nederland groot, als eind volgende week vrijwel zeker snoeihete lucht vanuit Spanje wordt opgestuwd naar onze regionen. Wind van de Noordzee kan de hitte boven en ten westen van de grote rivieren aanzienlijk temperen. Maar de droogste regio’s van Nederland, te weten, Zeeland, Limburg en de Gelderse Achterhoek, worden waarschijnlijk niet gespaard.

Dagenlange hittestress

In Zuid-en Oost Nederland betekent deze verwachting dagenlang zware hittestress.  Het advies luidt in varkensstallen de werkzaamheden te verminderen en de veebezetting te verlagen, en in de melkveehouderij koeien ’s nachts in plaats van overdag te weiden en de voerresten in de stal dagelijks verwijderen. Een schrale troost: de allerhoogste hittestress alarmfase is vanwege de relatief droge lucht die in de zuid-tot zuidoostelijke stroming wordt aangevoerd nog niet in beeld.