Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Korrelmais, Snijmais, suikerbieten

Hitte alarm: serie 30’ers in de maak

Voor het derde jaar op rij wordt de zomer waarschijnlijk ongenadig heet en kurkdroog. Vanaf midden volgende week staat een serie dagen met ruim 30 graden C en  in het zuiden en oosten  mogelijk zelfs meer op het programma.

Daaraan voorafgaand kan het met name aanstaande maandag in het hele land 5-10mm regenen. Maar de neerslag die valt zal bij lange na niet genoeg zijn om de gewenste kolfvulling van de mais en de knolgrootte van de aardappels te waarborgen.

Beter gewas te velde dan in 2018 en 2019

De waarschijnlijk langdurige hittegolf met mogelijk meer dan 10 dagen minimaal 25 gr C en mogelijk zelfs 5 dagen 35 gr C en meer, betekent een aanslag op de gewasopbrengsten. Zeker als de zon volop de kans krijgt om de hele dag te branden. Anders dan in 2018 en 2019 staat er op de zandgronden op de meeste plaatsen nu echter wel een redelijk tot goed gewas snijmais en is er een aantal sneden kwalitatief goed gras, zij het ondergemiddeld in hoeveelheid, geoogst.

Tropenrooster voor mens en dier

De ophanden zijnde hittegolf die de potentie heeft een van de zwaarste ooit gemeten in de augustus maand te worden, betekent dat de hittestress alarmbellen moeten gaan rinkelen. Klik hier om de hittestress adviezen te bestuderen. Houdt ook rekening met beperkingen in diertransport en aflevermoment aan de slachterij.

De aanhoudende hittegolf die wordt berekend heeft te maken met de opbouw van een voor zomers begrippen krachtig hogedrukgebied boven Finland en West Rusland. In de winter zou dat strenge vorst betekenen. Nu zal mogelijk stevige oostenwind dagenlang sterk uitdrogende lucht kunnen gaan aanvoeren, die gelukkig niet broeierig is, zoals vandaag.  Op het platteland zal het ‘s nachts dankzij de oostelijke stroming waarschijnlijk redelijk afkoelen tot onder de 20 gr C.

Geen zicht op einde hittestress

Maar zonder broeierige hittestress verdwijnt een hittegolf zelden uit het land. Bovendien is er geen zicht op dat de hitte in augustus weer wordt verdreven.