Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Eerste snee gras, granen, Snijmais, Zeer vroeg

Historisch koude aprilmaand in de maak

Komt er de komende week een laatste golf koude lucht en wordt het voorjaar van 2021 historisch laat? De weermodellen zijn het er niet over eens. Zeker is wel dat er deze maand weinig neerslag meer valt.

Bovendien gaat het de eerstkomende dagen in ieder geval de goede kant op met de temperatuur, al krijgt de zon niet meer zoveel kans als gisteren en vandaag (17 april). Met de noordoostelijke stroming worden de komende dagen wolkenvelden aangevoerd. Toch loopt de middagtemperatuur wel op naar 15 ⁰ C en stijgt de minimumtemperatuur.

Mais zaaien?

Maar mais zaaien rond 20 april zoals de laatste jaren op warme zandgronden gebruikelijk (foto), betekent de komende week een risico op trage kieming en als gevolg daarvan plantuitval. Want de bodemtemperatuur zal begin volgende week nergens de 10 ⁰ C ruimschoots passeren (op 10 cm diepte).  Mocht er begin volgende week bovenin het zaaibed in de middagzon toch een temperatuur van 10⁰ C gemeten worden, dan koelt de bodem de daarop volgende dagen weer af.

Nog een keer poollucht

Want vanaf midden volgende week krijgt poollucht, zoals zo vaak tot nu toe dit jaar, wéér de kans om onze regionen te bereiken. Al zijn de weermodellen het er niet over eens in welke mate. In het koude scenario eindigt de maand april historisch koud met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 7,2 ⁰ C. Dat is bijna 3 ⁰ C lager dan het (nieuwe) normaal. Komt deze verwachting uit dan passeert april het jaar 2013 en gaat deze maand de boeken in als de koudste aprilmaand ooit deze eeuw. In de vorige eeuw eeuw zou een etmaalgemiddelde van 7,2 ⁰ C echter niet eens een top 10 notering van koudste aprilmaanden, gemeten in de Bilt sinds 1901, betekend hebben.

Droogtemonitor

Maar er is ook een kansrijk scenario waarbij de middagtemperatuur nog slechts een enkele dag onder de 10 ⁰ C blijft en het laatste weekend van april 20⁰ C gehaald wordt. Warmte die hard nodig is om de grasgroei op gang te helpen. Door het schrale weertype van dit moment groeit alleen het graan. Van vochttekort is overigens geen sprake, zo blijkt uit de KNMI droogtemonitor, ook al komt er de hele maand april waarschijnlijk niet meer dan 5 tot hooguit 10 mm regen bij het maandtotaal.