Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, granen, Gras, Snijmais

Het nieuwe normaal: graanoogst en mais beregenen in juni

In tegenstelling tot vorig jaar heerst er in juni nog geen landelijke hittegolf. Maar dat voor het derde jaar op rij het eerste graan wordt geoogst in juni is wel een unicum.

Ook de beregeningsinstallaties worden voor het derde jaar op rij van het gehooide grasland verplaatst naar de mais die de stengelstrekkingsfase heeft bereikt. In de regio’s waar tot nu toe deze maand veel minder neerslag dan het maandgemiddelde van 68 mm is gevallen is dit echt hard nodig en bovendien kan de mais nu het gewas nog niet uitgegroeid is met relatief weinig bladschade beregend worden.

Bodemvocht verschilt fors per postcodegebied

De maandsom aan regen tot nu toe verschilt behoorlijk per postcodegebied. Van ver onder het maandgemiddelde tot totalen ver boven het maandgemiddelde in juni. Het Groene Hart doet dit jaar zijn naam eer aan met bijna 150 mm, bij Eindhoven is op de droge zandgrond deze maand ook meer dan 100 mm gevallen en de uiterste oostrand van Twente op de Duitse grens mag ook niet klagen over droogte. Delen van Gelderland, Overijssel, Noord-Holland en met name Friesland verdrogen snel de komende dagen.

https://neerslagkaart.nl/archief/?dm=maand

Zaterdag onweersbuien

Komend weekend mogen deze verdroogde regio’s weer hopen op neerslag van betekenis. Met name op zaterdag kunnen een paar flinke onweersbuien vallen, al is er geen sprake van zware neerslagkansen zoals afgelopen week.

Tot en met vrijdag wordt het landinwaarts overdag ruim 30 °C, waardoor de gewassen in de verdroogde regio’s schade gaan ondervinden, als niet beregend wordt. De nachten verlopen met 15-20°C ook behoorlijk warm.

Overgang naar minder warme westcirculatie

Na het weekend komt waarschijnlijk een vrij noordelijk gelegen westcirculatie tot stand. Daardoor neemt de neerslagkans die in het weekeinde rond 70% bedraagt ,met mogelijk 10-20 mm regen, weer af naar ongeveer 40% met hooguit een paar millimeter regen. Dagelijks, dat wel. De nachten blijven waarschijnlijk aan de warme kant, vrijwel nergens komt de temperatuur onder 10 °C. De maximumtemperatuur ligt tussen de 20-25 °C.

Bron: Vereniging Weerkunde & Klimatologie