Grote kans dat de dag vandaag met name in Oost-en Noord-Nederland eindigt met zomers aandoende onweersbuien, mogelijk met hagel en zware windstoten. Het stortbuienseizoen is geopend.
Hoe warmer het voorafgaand aan de buien wordt, hoe heviger de buien. Gisteren werd het in dezelfde luchtsoort in de Franse hoofdstad Parijs 21 gr C. Het temperatuurverschil met de luchtsoort die zich achter de buienlijn bevindt is groot. Zeker ook in de bovenlucht, waardoor hagel mogelijk is. De buienlijn kan plaatselijk 15 mm regen achterlaten.
Geen lage en geen hoge barometerstand
Na de passage van de buienlijn wordt de stroming west tot noordwest en breken er een paar frisse en wisselvallige dagen aan. Maar richting het weekend knapt het weer waarschijnlijk op, al stijgt de luchtdruk niet verder dan 1015 mbar. Omdat er aan de noordzijde van lagedrukgebieden boven Zuid-Europa lucht uit die streken wordt aangevoerd met een oostelijke stroming, stijgt de maximumtemperatuur wel weer naar 13- 15 gr C. Normaal voor de tijd van het jaar. Nachtvorst komt er niet meer voor in de berekeningen. Maar een herhaling van het zomerweer dat vorig jaar al begin april startte, zit er dit jaar voorlopig ook niet in.
Meer kans op extreem weer
Stortbuien domineerden het afgelopen jaar het weerbeeld niet. Toch is het nog maar drie jaar geleden dat in grote delen van Nederland een reeks van dagen met stortbuien voor veel waterschade zorgde. Door de uitzonderlijk droge zomer van 2018 krijgt nu vooral de kans op herhaling van extreme droogte de aandacht in de media. Voor beide vormen van schade door uitzonderlijke weersomstandigheden geldt dat een goede bodemstructuur met een optimaal organische stofgehalte de schade beperkt. De opwarming van de aarde brengt met zich mee dat zowel langdurige perioden van droogte als perioden met wateroverlast vaker voorkomen.