Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Najaarsgras, Nazomer, Watertekort, Weidegang

Herstart grasgroei niet eerder dan half september

Het landelijke neerslagtekort passeert komende week het maximum van 2018. Maar de meteorologische herfst komt in zicht. Levert dat nog een flinke snee gras op?

Vooralsnog zit de hoogzomer nog steeds stevig in het zadel, al is er de komende week geen sprake meer van een hittegolf. De eerstkomende dagen is de stroming noordelijk, waardoor de maximumtemperaturen niet verder reiken dan 20-25 °C. Naarmate de komende week vordert, ruimt de wind weer naar het oosten en stijgt de temperatuur ook weer naar zomerse waarden. ’s Nachts koelt het af naar 10-15°C.  Vanzelfsprekend is de kans op regen van betekenis in deze stroming minimaal. Zelfs de kans op een enkele zomerse bui. Wel kunnen wolkenvelden de verdamping matigen.

Orkanenseizoen

Vanaf eind volgende week worden er barsten zichtbaar in de hoogzomer van 2022, die in amper zes weken tijd de achterstand met het vorige kurkdroge jaar, 2018, heeft ingehaald. Niet zo gek, want de meteorologische herfst staat vanaf 1 september op de kalender. Herfst gaat vaak samen op met het orkanenseizoen in het Caribisch gebied. Restanten van orkanen zorgen bij ons vaak voor lagedrukgebieden die elkaar met regelmaat afwisselen en veel regen en wind kunnen brengen. Niet alleen in oktober en november, maar ook al in september en zelfs augustus. Dit jaar is het orkanenseizoen echter nog amper van start gegaan, meldt weerbureau weer.nl.

Nog te vroeg om te juichen

Ook al is het orkanenseizoen nog niet los, vanaf eind volgende week lijkt er toch wel een eind te komen aan de dominerende hogedrukgebieden boven onze contreien. Er verschijnen omvangrijke lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan. Maar de verwachting is nog te onzeker om van een definitieve weersomslag te spreken. De komende dagen zal snel duidelijk worden of er dit keer wel een eind komt aan de extreme droogte in de regio’s waar in augustus nauwelijks regen viel en er sinds 1 juni minder dan 100 mm regen in totaal is gevallen.

Kusteffect

In de kustgebieden, waar wel regen van betekenis viel medio augustus en het neerslagtekort sowieso minder ver was opgelopen, komt de herstart van de grasgroei met deze vooruitzichten wel in zicht. Dankzij het ver opgewarmde zeewater is de kans op regen van betekenis in de kustgebieden sowieso groter dan in het binnenland. Dat is de afgelopen weken ook weer gebleken. Maar in het extreem verdroogde binnenland is herstart van grasgroei half september nauwelijks denkbaar. Daar kan het lastig worden om te voldoen aan de criteria om voor weidegang toeslag in aanmerking te komen.