Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Blijvend, Gras, Hooi, Mais, Tijdelijk

Herfstachtige week in het verschiet

Met maximumtemperaturen van nauwelijks meer dan 20 gr C en stevige wind voelt het de komende week soms een beetje herfstachtig aan, middenin de zomer. Maar veel neerslag levert het waarschijnlijk niet op.

In sommige delen van Nederland zullen boeren daar niet eens rouwig om zijn. In Brabant viel inmiddels meer dan 100 mm regen deze maand en vooral ook het Groene Hart is hier en daar kletsnat, met zelfs meer dan 150mm regen deze maand tot nu toe.

Grote Groningse hagelstenen

Maar er zijn ook regio’s , zoals in Friesland, de westelijke Achterhoek en Noord Limburg, die nog steeds kurkdroog zijn. Ook gisteren en vandaag viel in deze regio’s weinig tot geen regen. Terwijl gisteravond op de lijn van Eindhoven naar Oss plaatselijk meer dan 50mm regen viel. Vanmiddag was het langs de Duitse grens in Oost-Groningen raak, met 30 mm regen en hagelstenen zo groot als knikkers.

20 mm regen komende week

De pittige buien die inmiddels  in tegenstelling tot gisteravond, in hoog tempo voorbij trekken, nemen in intensiteit en aantal af. Ook morgen kunnen er in snel tempo pittige buien door Nederland trekken. Maar de intensiteit neemt vanwege de gedaalde temperatuur wel af. De dagen daarna blijft een licht herfstachtig weertype overheersen met dagelijks kans op een paar millimeter regen, aangestuurd door een krachtige westcirculatie , waarvan het zwaartepunt qua neerslagintensiteit niet boven Nederland maar noordelijker ligt. Het KNMI berekent voor ons land gemiddeld 20mm regen in een week tijd.

Kakelbont neerslagpatroon

Door het neerslagpatroon van de afgelopen week en de afgelopen 24 uur is een buitengewoon wisselend patroon van neerslagverdeling tot nu toe in de maand juni ontstaan, variërend van enkele tientallen millimeters, tot bijna 200mm. Klik hier om de neerslagtotalen deze maand te bekijken: