Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Herfst, Najaarsgras, Oogst, Snijmais, Storm

Herfst op de kalender: Kans op storm

Er gaat een streep door de zomerse herfst. Vanaf morgen waait de wind letterlijk en figuurlijk uit een andere hoek.

De eerstkomende dagen is er zelfs kans op storm. Zoals zo vaak vooral in West-en Noord-Nederland. Met name de Waddeneilanden krijgen het al vroeg in de herfst voor de kiezen.

Diepe depressie

Op de dag dat de astronomische herfst aanbreekt, donderdag 21 september, tekent zich zelfs een diepe depressie af voor de westkust. Zoals het er nu uitziet, blijft het bij een stormachtige wind. Maar dat is nog allerminst zeker. Vinger aan de pols dus.

Mogelijk 100 mm in Noord-Holland

Het onvervalste herfstweer brengt ook regen mee, zoals altijd. Het KNMI houdt het op 40 mm gemiddeld over Nederland, tot en met aanstaande vrijdag. Maar door het zogenaamde kusteffect kan er in Noord-Holland in een week tijd wel bijna 100mm regen vallen.

Mais hakselen?

Dat gegeven plaatst je voor de keus wat te doen: zo snel mogelijk mais hakselen, ook al is het gewas nog niet echt afgerijpt, of het risico lopen dat de oogst in het water valt. Bovendien dreigt na 1 oktober korting op de GLB-EU subsidie, als niet aan de teelteisen van de Nederlandse overheid is voldaan.

Binnenland minder nat

In het binnenland speelt deze afweging veel minder, omdat het daar minder nat wordt. Althans, zo ziet het er nu uit. Maar ook in het binnenland kan er veel regen vallen, als de herfstdepressies de komende dagen net even een andere koers nemen, dan nu wordt berekend.