Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Akkerbouw, Snijmais

Herfst gaat toeslaan, in volle vaart oogsten?

Vanaf aanstaande woensdag is het gebeurd met de (na)zomer. Er staat een weersomslag op het programma waar je ‘U’ tegen zegt. Dagelijks regen en eind volgende week mogelijk veel wind met een maximumtemperatuur van hooguit 15 gr Celsius.

De bekende depressietrein dreigt op gang te komen. Zag het er gisteren nog naar uit dat na een laatste septemberweek vol herfstweer de nazomer zich begin oktober zou kunnen herstellen, nu wijzen de weerkaarten op een patroon dat niet zomaar van de weerkaarten verdwijnt.

Herhaling herfst 2019 dreigt

Niet zo vreemd, want het orkanenseizoen in het Caribische gebied en de Golf van Mexico is op gang gekomen. De restanten daarvan steken de Atlantische Oceaan over. Nu is vooral nog de vraag wat de warme Noordzee voor gevolgen heeft voor de neerslag in de kustgebieden. Akkerbouwers vrezen een herhaling van vorig jaar, toen het warme zeewater overvloedige en aanhoudende neerslag in de kustgebieden tot gevolg had, waardoor niet alle aardappels voor de winter gerooid konden worden. Misschien is het maar beter om de komende dagen zoveel mogelijk te rooien, ook al betekent dat verlies van potentiële opbrengst.

Maisoogst Noord-Nederland

De soep wordt meestal niet zo heet gegeten als opgediend, maar ook maistelers in Noord-Nederland staan voor de afweging om hakseltrein in volle vaart op te (laten) starten. Voor de maximale zetmeelopbrengst is het misschien beter om de mais nog een paar weken te laten staan, maar of er dan nog zonder structuurschade gehakseld kan worden?  Bovendien is het op zandgronden verplicht om voor 1 oktober een vanggewas te hebben ingezaaid.

Warmste jaar ooit gemeten tot nu toe

Voordat de herfst midden volgende week losbarst, staan er nog een aantal zeer zonnige zomerse dagen op het programma, die het beeld versterken dat 2020 hard op weg is het warmste jaar ooit gemeten te worden in de Bilt. Tot nu toe gemeten dit jaar wedijvert 2020 met het jaar 2007. Acht van de tien warmste jaren ooit sinds 1901 in de Bilt zijn gemeten in de 21ste eeuw.