Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Akkerbouw, Europa, granen, Korrelmais, suikerbieten

Heel Europa kan laat voorjaar deze week inhalen

Aardappels poten bij Brussel (foto: EU, Francoise van Nieuwlandt).

In grote delen van Europa hebben overvloedige neerslag en kou de voorjaarswerkzaamheden en gewasgroei vertraagd. Maar de zomerse verwachtingen van deze week kunnen veel goedmaken. Dat blijkt uit het JRC Mars bulletin, waarin de agrometeorologische omstandigheden en verwachtingen in Europa, Noord Afrika en West Rusland worden beschreven.

De gewasgroei monitoringsdienst van de Europese Unie, mede gebaseerd op satellietbeelden, ziet dankzij de zomerse weersverwachting geen reden om de opbrengstverwachtingen van graan bij te stellen.

Suikerbieten en vroege aardappelen

In Duitsland, een belangrijk teeltgebied van suikerbieten in de Europese Unie, is de uitzaai met 1 à 2 weken vertraagd, vanwege regenval en / of vorst. Maar in de maand april tot nu toe is een deel van de achterstand weer ingehaald. Ook vroege aardappelrassen hebben in belangrijke teeltgebieden, zoals de Benelux, Noord-Frankrijk en delen van Duitsland flinke vertraging opgelopen.

Maïs in Zuid-Oost Europa

De uitzaai van maïs in belangrijke teeltgebieden van Roemenië en Bulgarije is eveneens vertraagd, door overvloedige regenval. Normaal gesproken start de uitzaai eind van maïs eind maart in dit deel van Europa, volgens het JRC Mars bulletin. In Hongarije, ook een belangrijk teeltgebied voor maïs, is het niet ongewoon nat, maar daar heeft de koude maartmaand de uitzaai vertraagd.

Marokko

In Noord-Afrika, waar het graan in de afrijpingsfase is beland, worden hogere opbrengsten dan normaal verwacht. Dankzij uitzonderlijk veel regen sinds eind februari. Wel dreigen er ziekten, die samenhangen met de ongewoon vochtige omstandigheden.

Klik hier voor gedetailleerde cijfers en kaarten.