Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Sneeuw, Winter

Guur slot van november géén opmaat naar vroege winter

Met het naderen van de meteorologische winter op 1 december komt ook guur weer met winterse buien in zicht. Maar de sneeuwschuif hoeft er niet aan te pas te komen.

Dat het guur wordt met vrij veel wind en middagtemperaturen onder de 5 ⁰ C is vrijwel zeker. De barometer gaat voor het eerst sinds lange tijd flink dalen tot onder de 1000 mbar. Ook zijn de weermodellen het er over eens dat vanaf volgend weekend ’s nachts plaatselijk in heel Nederland een klein sneeuwdekje kan ontstaan. Maar overdag dooit dat waarschijnlijk snel weer weg.

Geen vrieskou

De winterse buien in een noordelijke stroming worden ook niet gevolgd door een naar noordoost ruimende wind die diepvrieskou op transport zet naar West Europa. Klassieke winterweer kaarten zijn op de lange termijn in geen enkele computer uitdraai te vinden. Een vroege winterinval zit er vooralsnog niet in. Vermoedelijk pakt het rustige relatief zachte en overwegend bewolkte weer van de afgelopen weken begin december de draad weer op.

Maandag volop zon

Ook het grootste deel van de komende week domineert dit weertype. Uitgezonderd morgen, zondag 21 november en maandag.  Morgen is het een afwisseling van buien en zon, maandag verloopt bij een noordoostenwind vrijwel droog met volop zon. Dat kan in de nacht van maandag op dinsdag de eerste officiële landelijke vorstnacht van het nieuwe winterhalfjaar opleveren, met de laagste minima in Zuid-Nederland.

Vanuit het noorden wordt de uitstraling in die nacht getemperd door naderende bewolking. In de dagen daarna krijgt het bewolkte maar rustige nagenoeg droge en relatief milde weertype opnieuw de overhand, vanwege een vochtige, zwakke zuidwestelijke stroming.

Gemiddelde maand

Als de barometerstand richting het einde van de komende week gaat zakken, trekt de naar west draaiende wind aan en wordt het guur en nat. Enkele tientallen millimeters neerslag opgeteld bij het maandtotaal tot nu toe maken van november nog geen natte maand, de westkust uitgezonderd.

November is dit jaar allesbehalve extreem. Een gemiddelde hoeveelheid neerslag, gemiddelde etmaaltemperatuur, en een gemiddelde hoeveelheid zon voor de tijd van het jaar. Hooguit minder wind dan gemiddeld.