Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, granen, suikerbieten, Wateroverlast

Grote regionale neerslagverschillen

In de maand maart ontstonden grote regionale neerslagverschillen en dat blijft de komende 14 dagen zo. Met name aanstaande maandag kan het regionaal langs de oostgrens kletsnat worden, terwijl het in West Zeeuws Vlaanderen misschien wel helemaal droog blijft.

De zuidwestelijke stroming bracht de afgelopen maand, die met een gemiddelde etmaaltemperatuur van ruim 9 ° C record warm verliep, vooral in Zuid-Nederland veel regen.

Mondjesmaat landwerk

Plaatselijk wel 100 mm. Terwijl er in de Kop van Noord-Holland en Friesland plaatselijk minder dan 20 mm regen viel, al kan daar vandaag (zaterdag 30 maart) nog verandering in komen.

Sinds vorige week zaterdag zijn er ook plaatsen waar in een week tijd niet meer dan 5 mm regen viel. De eerste paar procent suikerbieten zitten dan ook in de grond en inzaai van uien en zomergraan is op gang gekomen.

Droog intermezzo

Met een beetje geluk is het eind komende week opnieuw mogelijk landwerk te verrichten, als de onophoudelijke stroom regengebieden vanuit het zuidwesten tijdelijk onderbroken wordt. Deze keer maakt met name Zuid-Nederland kans op een paar droge dagen, terwijl er in Noord-Nederland waarschijnlijk meer dan een week lang geen dag voorbij gaat zonder regenval.

Geen enkele vorstnacht

Het gras groeit wel door met gemiddelde etmaaltemperaturen boven de 10 ˚ C en zachte nachten. De maand maart verliep zonder een enkele officiële vorstnacht in de Bilt, voor het eerst in bijna 100 jaar. Ook de komende 14 dagen komt de minimumtemperatuur vrijwel geen enkele nacht dicht bij nul. Nog een opmerkelijke statistiek: de komende 14 dagen is er alle dagen (een kleine) kans op onweer. De zomertijd staat op de kalender.