Het lijdt geen twijfel meer dat er gaandeweg volgende week een weersomslag aan zit te komen. De luchtdruk gaat fors dalen naar waarden amper boven de 1000 mbar, waarbij het weerglas op slecht weer staat. Mogelijk valt er in een week tijd meer dan 50 mm regen, in heel Nederland.
De kans dat het overwaait en de extreme voorjaarsdroogte, eerst nog doorstijgend naar een nooit eerder gemeten neerslagtekort in mei, toch aanhoudt is klein. Zover de 14 daagse weersverwachting reikt is het een komen en gaan van buiige regengebieden in een westelijke stroming. Dat levert gematigde temperaturen op en niet alleen regen, maar zo af en toe ook veel wind en mogelijk ook zwaar onweer.
Regionale groeiverschillen
Tot het zover is, koerst het groeiseizoen nog op volle kracht voort richting een tweede snee gras en start van de maisteelt als nooit te voren, zo vroeg. In die gebieden waar er in april 50 mm of meer regen viel, in ieder geval. En afhankelijk van beregening en de grondsoort, want op schrale zandgrond groeit er nu nergens in Nederland meer iets zonder beregening.
Daarentegen levert kleigrond nog steeds vocht uit de diepere bodemlagen door capillaire opstijging. Bomen trekken er zo hard aan, dat het vocht soms uit de bladeren druppelt. Langs de westkust is en blijft het nog een week gortdroog.
Uit of in de wind
Maar in de noordelijke stroming van de eerstkomende dagen wordt het niet warm, in de wind. Uit de wind in de felle zon is het aangenaam. ’s Nachts koelt het fors af, maar van vorst aan de grond is geen sprake, zeker niet op normale waarnemingshoogte.