Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Europa, Gras, Mais

Grote kans op plassen in het land in heel Nederland

In het Gelderse Terwolde is al het water dat in mei viel, 80 mm in totaal, nog niet verdampt.

Het onweer van gisteravond vormt de opmaat van een zwoele wisselvallige week die tot komend weekend waarschijnlijk enkele tientallen millimeters regen gaat opleveren.

Plaatselijk viel gisteravond in Zuid-Limburg al meer dan 10 mm regen. Klik hier voor de neerslagcijfers van hetweeractueel.nl

De warmte is niet ver weg

Een garantie bieden de KNMI berekeningen natuurlijk nooit. Begin mei viel het ook tegen toen de weerkaarten tientallen millimeters neerslag in heel Nederland toonden. Maar in de onstabiele zwoele subtropische zeelucht kan het haast niet anders of er vallen deze week vrijwel dagelijks (stevige) onweersbuien, die met een zuidelijke stroming worden aangevoerd. De warmte is ook nooit ver weg. In Oost-Duitsland wordt het dagen achter elkaar meer dan 30 gr C.  Bij ons zal de temperatuur langs de oostgrens ook regelmatig de 25 gr C bereiken. Maar langs de kust blijft de temperatuur behoorlijk achter. Regelmatig wordt de 20 gr C deze week in buurt van zee amper gehaald.

Heel groeizaam

Waarschijnlijk met name op dinsdag en woensdag vallen er veel (onweers) buien maar er verloopt deze week waarschijnlijk geen dag helemaal droog. Uitermate groeizaam weer. Droog inkuilen is onmogelijk. Waarschijnlijk is er eind deze week geen plek meer in Nederland waar het neerslagtekort nog net zo groot is als vorig jaar in de eerste week van juni.