Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Europa, Gras, Mais

Grote droogte van 2018 keert waarschijnlijk terug

Het KNMI verwacht nauwelijks regen, veertien dagen lang.

De grote droogte van 2018 keert de komende weken waarschijnlijk terug, het eerst in Oost-Nederland. Want de 14-daagse neerslagprognose reikt niet verder dan 5 mm regen.

Gezien de luchtdrukverdeling op de weerkaarten volgende week met vaak noordenwind is de betrouwbaarheid van deze 14-daagse neerslagprognose groot. Dit stromingstype zorgt zelden voor plotselinge verandering van het weer. De hoogzomer draait vol gas en zit vast in het zadel. Gelukkig houdt zeewind de ergste hitte in grote delen van Nederland tegen, al is er langs de oost-en zuidgrens wel degelijk sprake van een officiële hittegolf.

40 gr C en meer in Zuid Frankrijk

Buiten de landsgrenzen werden gisteren in Duitsland, Frankrijk en de Alpen hitterecords verbroken. Vandaag kan het in Zuid-Frankrijk ruim 40 gr C worden. Deze uitzonderlijke hitte voor de maand juni kan komend weekend ook onze landsgrenzen weer bereiken, als de wind van noordelijk tijdelijk weer zuidoostelijk wordt. Net als eerder deze week kan het met wind uit deze hoek 30-35 gr C worden. Recordhoge temperaturen van meer dan 35 gr C worden nog niet berekend.

Noordelijke wind domineert ook volgende week

Vooralsnog levert de noordenwind op dit moment aangenaam weer op in heel Nederland, waardoor mens en dier kan bijkomen van de hitte overdag en het gebrek aan afkoeling ’s nachts. In Noord-Nederland is het onder de bewolking zelfs ronduit fris. Na de hitte van komende zaterdag zorgt deze noordenwind er komende zondag opnieuw voor dat de hitte draaglijk blijft. De dagen daarna blijft de wind waarschijnlijk hoofdzakelijk uit noordelijke richtingen waaien, waardoor het aangenaam zomerweer blijft. Maar ook droog. Zo droog dat het neerslagtekort in grote delen van Nederland weer in de buurt komt van de droogste jaren ooit gemeten begin juli.

14-daagse temperatuurprognose wel onzeker

In de Achterhoek en delen van Overijssel is de droogte nu al weer zichtbaar. Draait de wind volgende week tijdelijk toch weer naar het (zuid) oosten, net als het komend weekend, dan schiet de temperatuur opnieuw de lucht in. De 14-daagse prognose van de temperatuur is dus onzeker, maar de neerslagprognose niet. Klik hier om de geografische verdeling van het neerslagtekort te bekijken.