Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Europa, Gras, Home

Groeizaam weer, maar droogte loert op zand

Neerslagverwachting de komende 14 dagen (Bron: KNMI)

Dankzij een zuidelijke stroming is de lente losgebarsten. Grote kans dat het minstens een week lang bovengemiddeld warm blijft, met weinig neerslag. Met name op de zandgronden in het oosten en noorden ligt droogte in het verschiet.

Meer noordwaarts, in Denemarken bijvoorbeeld, is het vrijwel zeker dat er de komende 14 dagen geen regen van betekenis valt.

Opnieuw hogedruk boven Oostzee

De Benelux bevindt zich de komende week , naar alle waarschijnlijkheid, in een overgangsgebied tussen een groot en stabiel hogedrukgebied boven de Oostzee en lagedrukgebieden in Zuid-Europa. Deze luchtdrukverdeling is al sinds februari een telkens terugkerend patroon met weinig neerslag, waardoor de bodem minder verzadigd is dan normaal voor deze tijd van het jaar. Hoe verder naar het zuiden, hoe groter de kans op (buiige) neerslag, de komende week. Met name op dinsdag kan er in de hele Benelux een beetje regen vallen. De dagen daarna resteert waarschijnlijk slechts een kleine kans op neerslag.

Natte grond snel verleden tijd

Deze vooruitzichten zijn vooral heel goed nieuws voor de akkerbouw en veehouderij in de Nederlandse kleigebieden, waar geen droogte dreigt maar het land ronduit nat is.

Klik hier om de neerslagverdeling tot nu toe in april te bekijken.