Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Mais, Mist, Nazomer, Oogst, Weidegang

Hoe lang blijft het nog zo super groeizaam?

Er zijn geen statistieken bekend van de beste groeiseizoenen. Als die er zouden zijn, gooit dit jaar hoge ogen. De wisselvalligheid  wordt namelijk ingeruild voor warm nazomerweer.

Vanaf komend weekend knapt het weer aanzienlijk op. Precies op het moment dat het land weer berijdbaar is om mest uit te rijden, mag het niet meer.

Nat en droog op zijn tijd

Maar de overheidsregels die averechts werken mogen de groeiseizoen pret niet drukken. Want de afwisseling van (veel soms warme ) regen en zomerse omstandigheden zorgt voor bijzonder groeizaam weer. Zodra het droog dreigt te worden valt er weer regen, en zodra het te nat lijkt te worden, verdwijnt de wisselvalligheid weer. Ook de komende week is dit het geval.

Barometer op mooi weer

De luchtdruk stijgt komend weekend naar bijna 1030 mbar. Bij die waarde staat er ‘mooi weer’ op het weerglas en dat zal ook nu het geval zijn, enkele dagen. Want het hogedrukgebied is waarschijnlijk geen lang leven beschoren. Bij een overwegend zwak tot matige noordoostenwind kan de middagtemperatuur stijgen tot 25 gr C, landinwaarts.

In de sterren geschreven

Zodra de wisselvalligheid eind volgende week weer terugkeert, zakt de maximumtemperatuur weer tot mogelijk onder de 20 gr C, net als vandaag. Hoe lang het bijzonder groeizame weer aanhoudt? Dat staat in de sterren geschreven. De weerkaarten op langere termijn geven er nog geen duidelijkheid over.