Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Beregenen, Gras, Mestuitrijden, Snijmais

Groeizaam vervolg zomer na zondagse plensbuien

Op dit moment zijn er relatief grote verschillen in neerslagtekort van 150 mm in Nederland. Maar het neerslagpatroon kan maandag al weer helemaal anders zijn, als er mogelijk ergens in Nederland 50-100 mm regen valt. Vervolgens pakt de licht wisselvallige milde Hollandse zomer de draad weer op.

Niet te heet en niet te koud. Gemiddelde temperaturen voor de tijd van het jaar, zowel overdag als ’s nachts.  En niet te nat of droog. Uitzonderingen in bepaalde regio’s daargelaten, zoals de westkust van Zeeland waar sinds 1 april maar 60-70mm regen gevallen is. Maar er zijn ook plaatsen waar sinds 1 april 2 x zoveel regen is gevallen, zoals op enkele plaatsen in Drenthe, waar er helemaal geen neerslagtekort is. Ook al stijgt de vochtonttrekking door de groeiende gewassen nu de meteorologische zomer is begonnen en de zon hoog aan de hemel is gestegen.

Mogelijk zware onweersbuien

Vanuit het zuiden trekken zondag mogelijk zware onweersbuien over. Zoals zo vaak is zelfs 24 uur van te voren niet nauwkeurig in te schatten hoe zwaar en waar ze hun last zullen laten vallen. Maar het kan misschien ook nog grotendeels overwaaien in grote delen van het land.

Veel meer duidelijkheid is er over het vervolg, namelijk een wisselvallig Hollands weerbeeld met westenwind en een barometerstand van 1010-1020mbar. Dat betekent mogelijk dagelijks een beetje regen ter compensatie van de verdamping, en temperaturen die worden afgevlakt door de zeewatertemperatuur. Met name in de kustgebieden, terwijl aan de Duitse grens de temperatuurschommelingen tussen dag en nacht groter zijn.

Welke koers kiest de zomer?

De veertiendaagse weersverwachting veronderstelt een vervolg van dit licht wisselvallig weer. Maar deze computerberekening is een slag in de lucht. Dit licht wisselvallige weertype betekent namelijk dat het ook snel om kan slaan. In een hardnekkige westelijke golfstroom, die voortdurend regenweer aanvoert, of in een hoogzomers weertype. De windrichting en de positie van het hogedrukgebied bepaalt dan het karakter van de hoogzomer: kurkdroog en snoeiheet, of drukkend vochtig warm.