De eerste klap is een daalder waard. Uitgezonderd de gronden waar het lang nat bleef en de koude zee de opwarming temperde, is er overal in Nederland een beste bult meigras op de plaat gereden. Vooral dankzij een record zonnige eerste tiendaagse van de meimaand, met meer dan 100 uren zon. Boerenweer.nl blikt terug van week tot week. De beelden zijn gemaakt in de Gelderse Achterhoek.
Vanaf een bodemtemperatuur die gemiddeld over het etmaal gemeten 8 gr C bedraagt, gaat het gras groeien. Dat bleek ook ook dit jaar weer uit de metingen, die dankzij goedkopere bodemsensoren op steeds meer plaatsen worden verricht.
Rond 10 april verschenen de eerste paardebloemen in de wei en de eerste zomerse donderwolken in de lucht.
Zaterdag 21 april werd er op een enkele plek al ingekuild, om etgroen te maken.
Rond 15 april stond er op vroeg en ruim bemeste weilanden al een weidesnee gras, gegroeid in 14 dagen tijd.
Rond de 20ste april werd de eerste mais gezaaid.
Op 29 en 30 april viel er met name in Zeeland en West Brabant veel regen. Er stond her en der al een pak gras, vier weken na de start van de grasgroei.
Daarna werd vrij snel duidelijk dat er bijzonder mooi inkuilweer zou volgen. Dagenlang geen neerslag, toonde deze grafiek minstens een week van tevoren.
Het werd ook uitzonderlijk zonnig. Alles ging uit de kast om de snel gegroeide grasmassa met zo min mogelijk voederwaardeverlies en met het juiste drogestofpercentage van het land te krijgen.
Dagenlang stond er boven land een matige oostenwind, die droge lucht aanvoerde, waardoor de droogsnelheid in combinatie met de oplopende temperaturen groot was.
De mais, inmiddels op grote schaal ingezaaid, kiemde in een paar dagen tijd dankzij het snel opgewarmde zaaibed.
Op woensdag 9 mei verschenen de eerste wolken aan de lucht, na meer dan 100 uur zonneschijn, zonder ook maar een enkel wolkje.