Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Blijvend, Gras, Mais, Snijmais

Grillig aprilweer kenmerkt begin zomertijd

Maandagochtend vroeg dreigt er vorst in bloeiende boomgaarden.

Het kan alle kanten op met het weer bij het begin van de zomertijd, vannacht. Gaat vanaf dinsdag een lagedrukgebied langdurig rondtollen boven onze regionen, dan dreigt er dagenlang kou en veel regen.

Maar al bijna een week lang krijgen de weermodellen geen vat op de ontwikkeling van een complex lagedrukgebied, waarbij de bovenlucht een belangrijke rol speelt. Zit het mee, dan is het de komende week wel een paar dagen buiig en fris met maximumtemperaturen van amper 10 gr C, maar net zo vaak lenteachtig en groeizaam. De eerstkomende dagen is het sowieso nagenoeg droog en zonnig. Op dinsdag wordt het waarschijnlijk net als vandaag 15-18 gr C. Mogelijk verschijnen dan de eerste onweerswolken aan de lucht. Zit het tegen, dan wordt het vanaf midden volgende week behoorlijk nat, langere tijd.

Nachtvorst en bloesem

Zondag op maandagnacht dreigt er nachtvorst, maar de hevigheid is ook hier pas kort van te voren precies in te schatten. Fruittelers staan op scherp aangezien het losgebarsten voorjaar en de overvloedige zonneschijn er ook voor zorgt dat de bloesem verschijnt. Sowieso moeten zij door het vroege voorjaar de komende weken rekenen houden met zware nachtvorst. Begin april kan het nog matig vriezen.

Bodemtemperatuur naar 10 gr C

Ondertussen stijgt de bodemtemperatuur dankzij twee milde voorjaarsweken naar 10 gr C (op een diepte waarbij de dagelijkse gang weinig invloed heeft). Bij een bodemtemperatuur van 8-10 gr C kan maiszaad gaan kiemen. Het gras komt op veel plaatsen in de groeiversnellingsfase en groenbemesters die niet zijn doodgespoten of ondergewerkt, worden heel massaal.