Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Blijvend, Europa, Gras, Tijdelijk

Grasgroei op volle toeren door Hollandse zomer

Snel groeiend gras dankzij de regen.

Er is de afgelopen weken dankzij de regen veel gras gegroeid. Ook de komende week kan er dankzij een aanhoudend licht wisselvallige westelijke luchtstroming heel veel gras groeien. Veel regen valt er niet. Ideaal weer voor maximale weidegang.

Ook de komende week blijft de vrij noordelijk gelegen westcirculatie het weer bij ons bepalen. Donderdag zorgt een uitgestrekt waarschijnlijk traag trekkend neerslagfront voor perioden met regen, waardoor de temperatuur opnieuw onder de 20 °C blijft.

Juli kouder dan gemiddeld

Juli telt al 8 dagen met een maximumtemperatuur onder de 20 °C, in de Bilt.  Volgens www.weerstatistieken.nl komt de maand juli op een gemiddelde temperatuur van 17 °C uit, bijna een graad lager dan het gemiddelde van de laatste decennia. Vorig jaar keerde na een fris verlopen eerste helft van juli op de 15e de hitte terug, nadat er eind juni al een uitzonderlijke hittegolf was geweest. En hoe!

Nog een week licht wisselvallig

Juli gaat dit jaar niet op herhaling. Zoveel is nu wel zeker. Leek het er zondag nog op dat het weer in heel Europa door hogedruk zou worden bepaald, nu blijkt dat de noordelijke westcirculatie voorlopig van geen wijken weet en vooral in Scandinavië voor slecht weer zorgt. Nergens in Europa is het heet. Opvallend aangezien het hartje zomer is middenin juli. Bij ons blijft het ook na donderdag licht wisselvallig met waarschijnlijk zondag een koufrontpassage. De dagen daarna is de verwachting erg onzeker.

Hoger ureumgehalte

Het koele zomerweer met af en toe wat regen zorgt voor ideale groeiomstandigheden van gewassen en (on)kruiden die hier inheems zijn. Genoeg gras om dag en nacht te weiden. Gras dat snel groeit bij donker regenachtig weer na een lange periode van droogte kan wel heel veel ruw onbestendig eiwit bevatten, waardoor het ureumgehalte in de melk stijgt en de stikstofbenutting daalt. Veevoerfabrikanten raden aan het voerhek of in de krachtvoerbox gericht bij te sturen met energierijk voer.