De komende weken wordt het zeker nog niet zomers warm. Bovendien dreigt de toplaag van de bodem weer te verdrogen, net als eind maart. Dat betekent geen maximale grasgroei van meer dan 200 kilo drogestof per hectare per dag.
Voorlopig blijft een grasgroeiexplosie uit. 100-150 kilo drogestof per hectare per dag kan er in dit groeistadium echter wel bij komen. Dat was de afgelopen week in ieder geval wel het geval, blijkt uit cijfers van het Grasgroei meetnetwerk van Wageningen UR en de gezamenlijke veevoerbedrijven.
‘Gras geeft gras’ luidt immers het boerengezegde. Wie nu ruim 2000 kilo drogestof per hectare in de wei heeft, kan volgende week zaterdag 1 mei rekenen op een lichte maaisnede van 3000 kilo drogestof per hectare, van hoge kwaliteit. Met de hoge voerprijzen is het beter om een kwaliteitssnede in te kuilen, dan te kiezen voor de hoogste opbrengst.
Wisselvalligheid in mei?
Bovendien zou het na volgende week wel eens wisselvallig kunnen worden. Maar de eerste week van mei is nog te ver weg om er met enige betrouwbaarheid uitspraken over te doen. De kaarten wijzen wel op ander weer, met depressies boven Noord- in plaats van Zuid-Europa, zoals deze dagen het geval is. Tot begin mei valt er in de Benelux waarschijnlijk heel weinig regen en loopt het neerslagtekort flink op naar waarden die overeenkomen met de 5 procent droogste jaren ooit gemeten in de Bilt. Alleen morgen, zondag 24 en maandag 25 april valt er waarschijnlijk een paar millimeter regen. Dan komt een depressie boven Frankrijk die daar veel regen brengt, tijdelijk dicht in de buurt.
Onzekere neerslagverwachting
Het vooruitzicht op minimale neerslag betekent dat de beregeningsinstallaties in de akkerbouw aan het werk zullen worden gezet. Ter bevordering van de kieming van de gewassen, die anders in een te droog zaaibed blijven liggen. Maar er bestaat ook een kleine kans dat er meer dan een paar millimeter regen valt de eerstkomende dagen. Zeker in het zuidoosten. Zoveel, dat de beregeningsinstallatie niet meer in actie hoeft te komen. De onzekerheid over de neerslaghoeveelheden zit in de bovenlucht waarvan de dynamiek de komende dagen moeilijk in te schatten is, meldt het KNMI.