Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Eerste snee gras, Voorjaar, Wateroverlast, Weidegang

Grasgroei naar 100 kg ds per dag en soms al te lang om te weiden

Met etmaalgemiddelden van meer dan 15 ˚  C komt de groeiversnelling van het gras op gang. Dat blijkt ook uit de eerste grasgroei waarnemingen van afgelopen week.

Deze cijfers worden wekelijks op www. veeteelt.nl gepubliceerd. Met een bodemtemperatuur van meer dan 10 ° C kwam er de afgelopen week al gemiddeld 50 kg ds per dag bij. Zeker op percelen waar al een weidesnee gras staat van meer dan 1700 kg ds per hectare.

Gras geeft gras

Op die percelen treedt het gezegde ‘gras geef gras’ de komende dagen in werking en wordt afgeraden nog te beweiden. Overigens valt beweiding vanwege de aanhoudende vrijwel dagelijkse regenval sowieso niet mee.

Vandaag loopt de temperatuur uitzonderlijk ver op voor de tijd van het jaar, met mogelijk de vroegste zomerse dag van 25 ˚  C ooit gemeten in de Bilt als resultaat. Maar ook morgen en maandag reiken de etmaalgemiddelden bijna tot 15 ° C.  Dan niet zozeer vanwege zeer hoge maximumtemperaturen, maar omdat de temperaturen in de nacht ver bovengemiddeld blijven.

Zomerse buien

Maar dat betekent niet dat er net als vandaag ook serieuze verdamping ontstaat. Alleen vandaag en mogelijk volgende week vrijdag en zaterdag verlopen de komende week helemaal droog. Vanaf morgen valt er dagelijks zomers aandoende buiige regen. Het Europese en Amerikaanse weermodel berekenen nogal verschillende hoeveelheden. Dat terwijl er deze maand al weer veel buiige regen is gevallen, met op sommige plaatsen meer dan 30 mm in totaal. De teller kan volgende week zaterdag op veel plaatsen de 50 mm alweer gepasseerd zijn.

Witte hoed?  

Bovendien is er ook de derde week van april geen zicht op een einde aan de wisselvalligheid. Wel zakken de temperaturen aanzienlijk, omdat de stroming in plaats van subtropisch uit zuidelijke en zuidwestelijke richtingen, juist polair wordt, via de noordelijke Noordzee. Met mogelijk zelfs natte sneeuwbuien tot gevolg.