Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Eerste snee gras, Kunstmest strooien, Mestuitrijden, Voorjaar

Grasgroei komt de komende week op gang

Februari is op hard weg één van de warmste ooit gemeten te worden. Alleen de draagkracht van de grond staat een recordvroege start van bemesting en beweiding in de weg.

Weliswaar registreerde vliegbasis Twente vanochtend nog bijna matige vorst, maar de eerste landelijke vorstnacht van dit jaar is voorlopig ook de laatste. De komende week dendert de ene na de andere depressie in volle vaart over de Benelux. Afwisselend maritiem polaire en maritiem subtropische lucht meevoerend. Maximumtemperaturen van 10-15⁰ C zijn de komende twee weken geen uitzondering en de kans op (zware) nachtvorst is klein. Mogelijk pakt februari drie graden warmer uit dan gemiddeld.

Regen op wind op 16 februari

Uiteraard valt er met dit weertype regelmatig neerslag, maar uitzonderlijk grote hoeveelheden zoals afgelopen weekend worden er niet berekend. Tot en met het eind van de maand bedraagt de bandbreedt 30-70 mm in totaal, met het zwaartepunt in Noord-Nederland. Op hoger gelegenheid zandgrond zal op 16 februari ongetwijfeld een start worden gemaakt met drijfmest uitrijden.

Tot op heden is er deze maand met name op de Zuid-Nederlandse zandgronden nog niet veel meer dan 30-40 mm regen gevallen, terwijl januari relatief droog verliep. De eerstkomende dagen komt er ook niet veel bij, terwijl het zonnetje de grond kan gaan opwarmen. Het gras en de (on) kruiden beginnen te groeien op hogere zandgrond. Zeker de soorten die zich kenmerken door snelle beginontwikkeling.

Juist midden volgende week bij de start van het bemestingseizoen zijn de weersomstandigheden ronduit slecht, met veel wind en ook regen van betekenis. Richting het einde van de volgende week zwakt de golfstroom waarschijnlijk weer af. Een opmaat naar kou op de valreep in de laatste week van de meteorologische winter is dat waarschijnlijk niet.

Lange termijn verwachting

De lange termijn verwachting houdt ook in maart geen rekening met winters weer. Maar wat de maandverwachting waard is, hebben we aan het begin van deze winter in november en december gezien. Toen stonden alle signalen voor een koude winter op groen en het tegendeel werd werkelijkheid.