Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Gras, Korrelmais, Mais, Snijmais

Gortdroog tot weekend, daarna zomers instabiel

Mais verpietert door kou en droogte.

Kou en droogte teisteren deze week de pas gekiemde mais. Waarschijnlijk vanaf komende vrijdag wordt het zomers instabiel en groeizamer.

Halverwege de week wordt de stroming namelijk oostelijk en neemt de hogedrukinvloed af. Dan wordt het warmer, hoewel de zon minder schijnt.  Maar de eerste dagen van de nieuwe week overheerst de huidige koude en gortdroge noord-tot noordoostelijke stroming, waardoor de temperatuur ondanks de zonneschijn niet veel verder reikt dan 10 gr C aan de noordkust en 15 gr C in het binnenland.  Elk etmaal wordt het iets minder koud, ook ’s nachts.

Veel beregening

De regenkansen zijn de eerstkomende dagen nihil. Er wordt dan ook al op veel plaatsen beregend, in heel Nederland. De plaatselijke verschillen zijn door de buiige neerslag van de afgelopen week vrij groot. Het droogst is het in de kop van Noord-Holland, het westen van de provincie Friesland en de Oost-Betuwe en het land van Maas en Waal. Klik hier voor een geografisch overzicht van het actuele neerslagtekort:

Ver ondergemiddelde grasgroei

Het laatste deel van de eerste snee kan deze week probleemloos worden ingekuild, ook al is er een dik pak van 4000 kilo drogestof per hectare gegroeid. Vanwege de matige droogsnelheid is een eendagskuil van 40 procent drogestof , gezien de snede zwaarte, niet goed mogelijk.

Het koude en gortdroge weer teistert niet alleen de vroeg gekiemde mais, ook de grasgroei is ver ondergemiddeld. Niet veel meer dan 50 kilo drogestof per hectare per dag, afhankelijk van het groeistadium en de vochtvoorziening.  In deze tijd van het jaar is 100-150 kilo drogestof per hectare per dag goed mogelijk.

Groeizamer weer in zicht

Als de lange termijnverwachting precies uitkomt, wordt het vanaf komend weekend groeizamer weer. Zeker als er neerslag van betekenis valt uit (onweers) buien. De berekening van de neerslagverwachting (10-30 mm van zondag 19/5 tot en met zondag 27/5) heeft nog geen hoge betrouwbaarheid.