Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Blijvend, Gras, Mais, Snijmais

Goede kansen om te kuilen en te bemesten

Net als vorig week is het deze week eerst een paar dagen droog, waarop natte en frisse dagen volgen. Ook volgende week herhaalt dit patroon van een paar droge en een paar natte dagen zich mogelijk.

Dat biedt de gelegenheid het tweede deel van de eerste snee in te kuilen en daarna te bemesten. Vandaag en morgen is er gelegenheid de grond en het gewas op te laten drogen, voordat er moet worden gemaaid. Op sommige plaatsen in het noorden en westen is sinds vorige week woensdag namelijk 40-50 mm regen gevallen.

Matige droogsnelheid

In 24 uur een product inkuilen dat 40 procent drogestof bevat is een stuk lastiger dan vorige week. Zowel de temperatuur als de zonneschijn en de windsterkte bereiken bij lange na niet de intensiteit van vorige week. Er is af en toe zon en de maximumtemperatuur reikt bij een zwakke tot matige wind niet verder dan 15-20 gr C. Vanaf donderdag zijn de kansen om in te kuilen voorbij.

Mogelijk nachtvorst

Dan treedt een noordwestelijke stroming in werking, die veel regen en wind kan brengen. Bovendien zakt de maximumtemperatuur mogelijk tot onder de 10 gr C. ’s Nachts wordt het spannend of nachtvorst schade gaat veroorzaken aan pas gekiemde mais. In het weekend treedt herstel op. Daarna is de kans groot dat de temperatuur gemiddelde maximum waarden van 15-20 gr C bereikt, maar of er na een paar droge dagen daadwerkelijk weer een aantal natte dagen op volgen, is nog te ver weg om er betrouwbare uitspraken over te doen.