Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Mestuitrijden, Voorjaar

GOED VOORBEREID HET LAND OP!

Dat er op het land weer genoeg te doen valt, wil nog niet zeggen dat je er ‘zomaar’ op kunt. De droge zomer, het warme najaar en de behoorlijk natte winter, kunnen effect hebben op de conditie van de percelen. Als je daar geen rekening mee houdt, kan je dat het komend seizoen slecht bekomen. “Goed kijken en beoordelen wat het land aankan, en niet wat op dat moment handig is.”

TIPS OM GOED VOORBEREID HET LAND OP TE GAAN:

  1. Zorg dat je altijd zelf als eerste het land in gaat. Neem de situatie op zoals die is en beoordeel zelf waar en wanneer het verantwoord is om het land wel of niet op te gaan. Laat die beoordeling dus niet over aan de loonwerker op moment dat die al bezig is met bijvoorbeeld de voorjaarsbemesting. Dus houd de beslissing bij jezelf!
  2. Als één of enkele percelen onvoldoende draagkrachtig zijn, durf dan ook te besluiten om deze later te bemesten of zelfs gewoonweg over te slaan. Percelen zijn niet allemaal gelijk. Ook niet binnen je eigen bedrijf. Belangrijk is om de extremen goed in beeld te hebben, want het is niet elk jaar hetzelfde perceel wat minder draagkrachtig is.
  3. Ga kijken zodra loonwerker aan het werk is. Beoordeel dan ook hoe het gesteld is met de rijschade. Rij met hem mee, indien mogelijk en durf aan te geven dat de percelen niet in één lengte met de sleepslang bemest wordt, maar durf ook halverwege te keren en een perceel in 2 lengtes achter elkaar te bemesten. Dat vraagt veel minder trekkracht aan de slang en geeft hierdoor minder schade bij keren op kopeinde.
  4. Laat de bandenspanning teruglopen tot 1 bar of minder. Laat eventueel als er geen drukwisselsysteem aanwezig is, de banden weer oppompen. Kost wat, maar je krijgt meer terug.
  5. Bij gebruik van de tank: slim werken en onnodig rijden voorkomen. Dus één hele omgang maken in perceel, of één lengte rijden. Voor er in en achter er uit. Soms kan dat, dus benut die mogelijkheden.

Kortom: een goede voorbereiding is het halve werk. Dus neem eerst polshoogte!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sjon de Leeuw; c.de.leeuw@ppp-agro.nl of tel. 06-53427235

Bron: PPP-Agro

Archieffoto Tractorfan