Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, suikerbieten, Voorjaar, Weidegang

Geen sprake van droogte, in tegenstelling tot vorig jaar

Met uitzondering van de kustgebieden is er maandag en dinsdag in heel Nederland kans op een sneeuwdekje. Een totaal andere start van het groeiseizoen dan vorig jaar, toen het begin april al kurkdroog was.

Door: Erik Colenbrander

Begin volgende week kunnen de eerste boven gekomen uien en bieten verdwijnen onder een sneeuwdekje van een paar centimeter. Vanaf maandagochtend komt namelijk een krachtige ijskoude noordelijke stroming op gang. Binnen een week tijd heeft dan poollucht de Lage Landen bereikt, na de record warme 31 maart en het Saharastof van donderdag 1 april. Sneeuw met Pasen is overigens bepaald geen unicum. Deze eeuw was dat ook het geval in 2013, 2008 en 2001. Gemiddeld eens per zeven jaar. In 2008 lag er in Vlissingen 12 centimeter sneeuw.

20-30mm neerslag

De ijskoude noordelijke stroming die de hele volgende week aanhoudt en de natuur in de pauzestand zet, levert in een week tijd waarschijnlijk 20-30 mm buiige neerslag op. In tegenstelling tot vorig jaar is er van een neerslagtekort geen sprake, al viel er in maart met name in Zuidwest-Nederland weinig regen.

Maar in de wintermaanden is er in heel Nederland bovengemiddeld veel regen gevallen, waardoor er op dit moment over het algemeen normale grondwaterstanden voor de tijd van het jaar worden gemeten. Uitgezonderd de hogere zandgronden, die van nature met een lage grondwaterstand te maken hebben. Maar in deze gebieden wordt het water zoveel mogelijk vastgehouden, in tegenstelling tot vroeger.

Noord-Nederland aan de natte kant

Met name in Noord-Nederland, waar op sommige plaatsen in maart meer dan 60 mm regen viel, kan het een laat voorjaar worden. Van grasgroei was nog nauwelijks sprake. Pas medio april keert het kwik weer terug naar gemiddelde waarden voor de tijd van het jaar.