Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Geen ouderwetse winter? Grote kans op pak sneeuw en vorst in de stal!

balen in sneeuw

Afgelopen zaterdag was er overeenstemming onder meteorologen dat de kans op een ouderwetse winter minimaal is. Nog geen 72 uur later wordt het duidelijk dat de winter invalt, nog voordat de winter officieel op de meteorologische kalender staat.

Vandaag en de eerstkomende dagen blijft het bij een kwakkelwinter, zoals al eerder duidelijk was. Maar vanaf donderdag daalt de temperatuur in het binnenland onder nul, in ieder geval tot zaterdag. In de nacht van vrijdag op zaterdag kan het op plaatsen waar een sneeuwdek is ontstaan, matig vriezen.

Afkoelend continent

Dat betekent dat de vorst komend weekend op een enkele plaats, zonder maatregelen, al in de stal komt. Betekenen deze vooruitzichten ook dat de winter aanhoudt? Dat is uiterst onzeker. Een factor waar de weermodellen geen rekening mee houden maar wat wel een rol kan gaan spelen, is de sneeuwval in heel Europa. In Oost- Europa is er op veel plaatsen nu al een gesloten sneeuwdek en de komende dagen breidt het sneeuwdek zich alleen maar in onze richting uit. Op de sneeuw volgt de vorst en kan het continent dus fors gaan afkoelen.

10-15 centimer sneeuw?

Dat brengt een onvoorspelbare dynamiek in de weerkaarten, en koude lucht heeft de neiging onder de warme lucht te schuiven. Bovendien is de trend die nu in de lange termijn weerkaarten te bespeuren valt dat de lagedrukgebieden ver weg blijven boven de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan.

En hoeveel sneeuw gaat er dan komende donderdag en vrijdag vallen? Vandaag kan er langs de Duitse oostgrens een sneeuwdek van 2-5 centimeter ontstaan. Tot en met vrijdag berekend het Amerikaanse GFS weermodel zelfs een sneeuwhoogte van 10-15 centimeter in een brede strook van Zuid-Holland tot en met Twente. De kans op sneeuwjacht door harde wind lijkt niet zo groot.

50-100mm regen

Maar deze berekeningen hebben geen hoge betrouwbaarheid op dit moment. Het lijdt echter geen twijfel dat  de winter gaandeweg de komende week invalt en voor overlast kan zorgen. Bovendien wordt het ook nog eens veel natter dan het al is. Misschien wel 50-100 mm (sneeuw omgerekend) in een week tijd er bij.