Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Akkerbouw, Gras, Herfst

Geen herhaling kletsnatte herfst 2019 in kustgebieden

Dagenlang sterk drogend zonnig nazomerweer wordt het de komende week zeker niet. Maar de kletsnatte herfst van 2019 in de kustgebieden gaat ook niet tot diep in oktober in herhaling. Zoveel is eveneens zeker.

De weerbureau’s zijn het er over eens dat vanaf er vandaag een week lang slechts een geringe kans is op enige neerslag.  De akkerbouw in de kustgebieden hoeft dus niet meer te vrezen voor een oogstmaand in de modder zoals vorig jaar. Maar tot nu toe zijn  de overeenkomsten groot, want in de kustgebieden ging er deze maand nog geen dag voorbij zonder regen. Het grootste deel van de aardappelen moet nog worden gerooid.

Dubbeltje op de kant

De afgelopen dagen bleef het lang spannend of deze week grotendeels droog zou verlopen. Vanuit het westen naderde een regengebied en vanuit het oosten koerst de komende dagen een depressie  onze kant op. Maar op het laatste moment blijkt het ene systeem het andere weg te drukken. Alleen dicht langs de kustlijn in West-Nederland bleef het ook vandaag niet droog.

Verder komt het regengebied vanuit het westen niet, vanwege dat andere veel grotere regengebied dat vanuit het oosten naderbij komt. Maar de neerslag bij deze venijnige depressie die in Centraal Europa veel wind en mogelijk wateroverlast veroorzaakt, reikt hoogstwaarschijnlijk niet tot Nederland.

Hogedruk uitloper

Dat is te danken aan tegendruk, vanaf de Noordzee. Een langgerekte uitloper, behorend bij een hogedrukgebied rond IJsland, breidt de invloedssfeer uit tot over heel Nederland. Al bestaat er een kleine kans dat het zuidoosten het donderdag aanstaande niet helemaal droog houdt. Door deze hogedruk uitloper waait het de komende dagen tot aan het weekend uit het noordoosten en is het fris voor de tijd van het jaar. Maar tot nachtvorst komt het waarschijnlijk niet, omdat opklaringen ,zoals het er nu naar uit ziet, uitblijven.

Eind volgende week waarschijnlijk weer regen

Vervolgens ruimt de wind komend weekend via het zuiden weer naar de westhoek. Op de Atlantische Oceaan verschijnt komend weekend toch weer een zeer omvangrijke depressie. Maar vanaf het continent groeit tegelijkertijd voorzichtig een hogedrukgebied in omvang, al is het niet overtuigend zoals het er nu uitziet.   Waarschijnlijk wint het grootschalige lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan de strijd en neemt de wisselvalligheid na het komend weekend weer toe. Ondergemiddelde temperaturen voor de tijd van het jaar zijn dan ook verleden tijd.