Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Akkerbouw, Europa, granen, Gras, suikerbieten

Gaan gras-en graanopbrengsten dit jaar zwaar tegenvallen?

Grote delen van Nederland werden vandaag aangenaam verrast met een buitje tegen het stof.  Daar moeten we het minstens een week mee doen. Pas rond Hemelvaartsdag volgende week komt er weer een  depressie van enige omvang in de buurt, die regen van betekenis kan brengen.

Sinds gistermiddag viel er plaatselijk meer dan 5 mm regen in Noord-Nederland. Ook de kurkdroge Flevopolder kreeg een paar millimeter regen.  Terwijl de droogste regio van Nederland, de Veenkoloniën, het ook nu  zonder regen  moest stellen.

Klik hier om actuele neerslaggevens te bekijken (van 13uur gisteren tot 13 uur vandaag).

Onstabiel verandert in standvastig stabiel

De pas gisteren aangekondigde neerslag heeft waarschijnlijk te  maken met onstabiele bovenlucht, die minder goed kan worden ingeschat qua regenhoeveelheden dan normaal. Vliegtuigen zijn de laatste jaren  namelijk belangrijke meetinstrumenten geworden voor meteorologen om de toestand van de bovenlucht mee in te schatten. Deze waarnemingen zijn door de coronacrisis echter grotendeels weggevallen.

Maar gezien de luchtstroming die zich op de weerkaarten aftekent voor de komende 14 dagen biedt die onzekerheid over de opbouw van de bovenlucht niet veel hoop op meer verrassende regenval. Hogedrukgebieden boven de Britse Eilanden en West Europa houden neerslagzones de komende week op grote afstand. Dat is vrijwel zeker.

Pas op Hemelvaartsdag volgende week donderdag komt er een depressie van formaat in de buurt. Maar volgens de huidige lange termijn berekeningen koerst het systeem ons land aan de westzijde voorbij. Terwijl het ronduit slecht weer zal zijn op de Britse eilanden wordt er bij ons dan in het kielzog van dit weersysteem juist warme lucht uit Zuid-Europa aangezogen.

EU oogstprognose volgende week maandag

Met als gevolg dat het neerslagtekort eind volgende week opgelopen zal zijn tot een hoogte die normaal in de droogste zomers pas halverwege juni aan de orde komt. Het recorddroge voorjaar van 1976 wordt zo op afstand gezet.  Zonder beregening groeit er de komende 14 dagen op de meeste plaatsen in mei waarschijnlijk al geen gras meer. Al is er in tegenstelling tot vorig jaar in de diepere bodemlagen nog veel vochtreserve aanwezig.

Aardappelen en andere akkerbouwgewassen zullen beregening nodig hebben om überhaupt te kiemen. Ook dreigen er ‘draaiers’  in suikerbieten en dreigt de Europese graanoogst in gevaar te komen. De periode van de aarvulling breekt immers aan. Niet alleen bij ons in de Benelux is het zo vroeg in het groeiseizoen al zo droog maar ook in andere delen van Europa waar veel graan wordt geteeld, zoals het Oostzeegebied en Noord-Frankrijk.

Lange termijn verwachting dubieus

Maandag aanstaande zal er dankzij de nauwkeurige inschatting van het EU gewasmonitoring systeem van het Joint Research Center meer inzicht komen in de oogstprognose voor graan in Europa. Lange termijn  modellen bieden weinig hoop op een weersomslag met veel regen in juni. Maar de betrouwbaarheid van deze lange termijn berekeningen is laag, hoewel ze steeds meer op social media door gevestigde weerbureau’s gedeeld worden.

Wie weet worden we rond Hemelvaartsdag volgende week opnieuw verrast als de depressie die dan op de kaart is verschenen, toch een oostelijker koers neemt.