Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Waarom Boerenweer?, Zomer

Fosfaatrechten prijs de lucht in, hoever?

Bron: Quotum.nu

ANALYSE – In een paar maanden tijd is de prijs van fosfaatrechten minstens verdubbeld. Hoe heeft dat kunnen gebeuren en wie zijn de winnaars en verliezers?

Vermoedelijk heeft de extreme prijsstijging te maken met het blauwtongvirus waarvan de gevolgen naar de achtergrond verdwenen en de mestmarkt die in korte tijd afkoelde. Dat was te danken aan het extreem zonnige en zeer droge voorjaar.

Fiscaal management

Daardoor kregen melkveehouders weer vertrouwen in de toekomst, en moesten ze gaan nadenken over de fiscale gevolgen van de stijgende winst. Fosfaatrechten drukken de fiscale winst. Ook speelt het een rol dat de rechten voor het eerst dt jaar met 30 procent worden afgeroomd, als ze worden verhandeld.

Als ze worden verhandeld, want weliswaar loopt de prijs steeds verder op, maar wie koopt nog? Handelaren geven aan dat er minder verhandeld wordt dan vorig jaar.

Wiersma en Brussel

Dus de grote verliezer is demissionair BBB minister Wiersma, die met het bekrachtigen van de 30 procent afroming een argument in handen heeft, waar ze de critici op de omvang van de Nederlandse veestapel mee om de oren kan slaan. Bijvoorbeeld in Brussel. Maar als er niet verhandeld wordt, vindt er ook geen afroming plaats. Dan is ze dubbel verliezer, want het bekrachtigen van het grotere afromingspercentage maakte haar niet populair bij vooral varkens-en pluimveehouders.

Doorgaan en uitbreiden?

Maar handelaren een veehouders in ruste kunnen rustig en lachend achterover leunen bij de huidige prijsrally. Veehouders die doorgaan en profiteren van de oplopende winstmarges, zitten weer aan de laatste mem. Mochten ze de mogelijkheid hebben om de productie uit te breiden, qua vergunning.