Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, Snijmais

Extreme meizomer houdt aan

Onweer en plaatselijk zware neerslag kenmerken mei 2018

De inmiddels tot historische proporties uitgegroeide meizomer houdt aan, inclusief de kans op zware neerslag en onweer. Al wordt het komend weekend zeer waarschijnlijk tijdelijk minder onstabiel zomerweer.

Omdat de zonneschijnduur in het hele land toeneemt kan de temperatuur meerdere dagen achter elkaar oplopen tot tropische waarden, uitgezonderd de kuststreek.

Hittestress maatregelen

Zodra begin volgende week het instabiele zomerweer terugkeert en de wind draait van oost naar zuidwest, bestaat bovendien de kans dat het ronduit benauwd wordt met nog hogere temperaturen in de nacht. Afgelopen nacht verliep in grote delen van het land met minimumtemperaturen van meer dan 15 º C ook al extreem warm, gezien de tijd van het jaar. Hittestress maatregelen zijn dan ook geen overbodige luxe meer. De warmte verdwijnt niet meer uit de stal ’s nachts.

Extreem vaak locaal zware neerslag

De historische meizomer kenmerkt zich door een recordhoog (berekend) maand etmaalgemiddelde van meer dan 16 º C . Maar ook de plaatselijke extreem zware neerslag is typerend, terwijl het op andere plaatsen juist gortdroog begint te worden, vooral in Oost-Nederland. Overigens kan daar vandaag al verandering in komen door nieuwe onweersbuien. Als vanaf begin volgende week het instabiele zomerweer terugkeert, gaat mei waarschijnlijk ook de boeken in met een record aantal onweersdagen en dagen met extreme neerslag.

Eind volgende week verkoeling

Pas eind volgende week berekenen de weermodellen verkoeling. Maar van een weersomslag naar ondergemiddelde temperaturen voor de tijd van het jaar is ook op lange termijn geen sprake, in de berekeningen.