Het weer is allesbehalve extreem de laatste tijd. Geen storm, zware nachtvorst, extreem hoge temperaturen of zware neerslag. Het blad waait of vriest voorlopig nog niet van de bomen.
De laatste jaren verliep november vaak veel milder dan gebruikelijk, waardoor er nog tot in december op stal vers gras gevoerd werd. Vijf van de tien warmste novemberjaren sinds het begin van de officiële metingen in de Bilt in 1901 zijn gemeten in de 21ste eeuw.
Hogedruk en zuidwestenwind
Maar dit jaar verloopt de eerste helft van november minder mild. Weinig zon, wind en neerslag en gemiddelde temperaturen voor de tijd van het jaar, West-Nederland uitgezonderd. In het binnenland kenmerkte dit de eerste week van november en de komende week komt hier nauwelijks verandering in. Langs de noordkust is de atmosfeer onder invloed van een depressietrein boven Scandinavië iets minder rustig. Zeker vandaag en met name morgen.
Maar in de dagen daarna stijgt de barometer naar waarden tot 1030 mbar. Een zwakke tot matige zuidwestenwind voert vochtige lucht aan. In de zomer zou de zon bij deze luchtdrukverdeling volop op de kans krijgen. Nu is het vooral afwachten of de laagstaande zon kans ziet door de bewolking heen te branden.
Geleidelijk iets meer zon
Naarmate de week vordert neemt de kans op nachtvorst en daarmee ook mist in de ochtend toe. De computermodellen berekenen ook een toenemende kans op zonneschijn later in de komende week. Zit alles mee en brandt de zon mist en laaghangende bewolking weg, dan kan de middagtemperatuur oplopen tot boven de 15 ⁰ C, volgend weekend.
De inschatting van de zonneschijn op langere termijn is echter allesbehalve betrouwbaar. Dit in tegenstelling tot de neerslag-en windverwachting. Vandaag en morgen uitgezonderd, verloopt de tweede week van november zonder veel wind en neerslag. Dat is vrijwel zeker.