Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Akkerbouw, Beregenen, Maandprognose, Mais, onweer, tweede snee, Voorjaar

Extra boerenweerbericht: Zou het echt? Er komt nog deze maand een eind aan de grote voorjaarsdroogte?

John Deere 6320 bezig met het beregenen van mais in Hedel

Al minstens een week komt het terug in de weerkaarten: vanaf eind volgende week is er dagelijks kans op een mogelijk stevige onweersbui. Maar verdampt deze verwachting zodra het moment van de weersomslag dichterbij komt?

Een dergelijk patroon is immers eerder gezien. Bijvoorbeeld eind april jongstleden, toen de wisselvalligheid die in het binnenland best veel regen bracht, niet doorzette.

Zondagse bui voor het stof

De grote voorjaarsdroogte van dit moment en de komende dagen kwam er voor in de plaats. Eind april was het beeld van aanhoudende wisselvalligheid in de weersverwachting echter niet zo consistent als de weersomslag die nu al minstens een week in de kaarten zit, vanaf eind volgende week. Zondagmiddag kan er met name langs de Duitse grens al een bui voor het stof vallen, maar vanaf het weekend daarop, het laatste weekend van mei, is 20 mm in een paar dagen tijd mogelijk.

Gouden regen?

Het betreft buiige neerslag in een vrij warme en onstuimige westelijke stroming. Dus zal de neerslagverdeling over de Nederlanden onregelmatig zijn. En zijn er ook stortbuien mogelijk, waar je als boer ook niet blij van wordt? Dat is afwachten. Dagenlang aanhoudende miezerregen uit het oosten zoals eind april, ook wel gouden regen genoemd, wordt het waarschijnlijk niet.