Het is zo goed als zeker dat er ten noorden van de grote rivieren vanaf vandaag tot en met eind volgende week tenminste 20-30 mm regen valt. Of dat genoeg is om de verdamping die in juni ongetwijfeld gaat komen te compenseren en verdere verdroging te ontlopen, is de grote vraag.
Wordt het vanaf eind volgende week broeierig warm en vallen er van tijd tot tijd stortbuien of keert het zonnige scherp drogende weer terug dat gedomineerd heeft als nooit tevoren dit voorjaar?
Regengebied midden volgende week
Daarover zijn het Europese en het Amerikaanse weermodel het niet eens. Beide modellen gaan er wel van uit dat het warmer wordt begin juni. Maar dat ligt voor de hand, gezien de tijd van het jaar.
Vanaf vandaag wordt het regenachtig, het eerst en het meest in het noordoosten. Als de buiigheid na zondag voorbij is getrokken, passeert er midden volgende week een nieuw regengebied, dat zuidelijker trekt dan het regengebied van de komende dagen. De koers van het regengebied midden volgende week is nog niet zeker. De exacte koers kan wel grote neerslagverschillen opleveren.
Vroegste hittegolf ooit?
En wat daarna komt is dus helemaal onzeker, op een stijging van de temperatuur naar minimaal zomerse waarden na, met name ook ’s nachts. Mogelijk tikt het kwik zelfs de datumrecord lijn aan en wordt de vroegste officiële hittegolf ooit na de zonnigste en (bijna) droogste lente ooit gemeten ( in de Bilt sinds 1901) het volgende extreem.