Op veel plaatsen in Midden-en Zuid Nederland is in januari tot nu toe amper 30 mm regen gevallen. Maar de waterstanden zijn hoog. Elke druppel water die nu niet wordt afgevoerd hoef je komende zomer niet aan te voeren.
Dat adviseert het Waterschap Rijn & IJssel Achterhoekse boeren, met het oog op dreigende droogte gaandeweg het groeiseizoen. Op de extreem droogtegevoelige zandgronden rondom waterwingebied ’t Klooster in het Gelderse Hengelo is het Waterschap in overleg met grondeigenaren zelfs begonnen met grasland te bevloeien.
Voordeel gaandeweg groeiseizoen
Hierdoor kan de waterstand nog verder verhoogd worden met 25-30 centimeter, direct onder het maaiveld (zie foto). Dit heeft volgens het Waterschap in het vroege voorjaar weinig nadelen, terwijl de voordelen gaandeweg het groeiseizoen groot zijn.
Mocht er de komende maanden bovengemiddeld veel regen gaan vallen, dan is het Waterschap ook in staat snel grote hoeveelheden water af te voeren.
Aanhoudend hogedruk
Vooralsnog is er echter geen zicht op grote hoeveelheden neerslag. De atmosfeer is ongekend rustig, nu al twee weken lang. Weliswaar werd het de afgelopen dagen door een zich op de Atlantische Oceaan terugtrekkend hogedrukgebied licht wisselvallig, maar de komende dagen koerst de kern van het hogedrukgebied weer oostwaarts onze kant op. Dat betekent opnieuw grote kans op een serie helemaal droge en rustige maar vrijwel zonloze grauwe dagen en mist.
Vervolgens herhaalt het patroon van de afgelopen week zich eind volgende week waarschijnlijk. Opnieuw licht wisselvallig maar geen grote hoeveelheden neerslag, waardoor de maand januari als geheel in grote delen van Nederland vrij droog verloopt.
Somber record in de maak
En mild. Er is nauwelijks kans op nachtvorst en in de middag kan de temperatuur volgende week dubbele cijfers halen. Gemiddeld komt de maand januari waarschijnlijk op een etmaalgemiddelde van ruim 5 ⁰ C uit, meer dan anderhalve graad boven het nieuwe normaal. Al is dit cijfer nog anderhalve graad verwijderd van recordwarme januarimaanden, zoals in 2007.
Het aantal zonuren is tot nu deze maand met nog geen 30 uur in de Bilt wel bijzonder gering. Sinds het begin van de metingen in 1901 is het aantal jaren met nog minder zonuren in januari op de vingers van één hand te tellen.