Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Mais, Najaarsgras, Nazomer, Oogst

Eind deze week mais met 35% drogestof?

Kan de snijmais voor 1 oktober geoogst worden, zodat de GLB subsidie niet in gevaar komt? Het heeft er alle schijn van dat de hittegolf die nadert, een flinke stap in de goede richting is.

Want het wordt misschien wel de warmste week ooit gemeten in september, in combinatie met uitbundige zonneschijn. Als het in de Bilt op twee dagen 30 gr C of meer wordt en 3 dagen 25 gr C of meer, is er sprake van een officiƫle landelijke hittegolf.

Landelijk of niet?

Dat zou een absoluut record betekenen, vergelijkbaar met de record maximumtemperatuur die de afgelopen jaren fors naar boven werd bijgesteld. Maar de kans bestaat dat de 30 graden grens in de Bilt net niet gehaald wordt, of slechts op 1 dag. Regionaal in het zuiden is het vrijwel zeker dat er een hittegolf gemeten wordt.

30% drogestof grens

Hoe het ook zij, de snijmais zal aan het eind van de week wel op veel plaatsen de 30 % drogestof gaan passeren. Weliswaar is het gewas op veel plaatsen later dan normaal door overvloedige regenval, maar afrijping die pas half september op gang komt op zandgronden in het zuiden en oosten is hoogst ongebruikelijk.

De laatste jaren werd het gebruikelijk om de mais met een hoger drogestofpercentage in te kuilen. Inmiddels is duidelijk dat droge mais inkuilen het risico van schimmel en boterzuur bacteriƫn door maisbroei met zich meebrengt.