Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Beregenen, Eerste snee gras, Storm, tweede snee, Voorjaar, Weidegang

Eerste snee: maaien of heel lang wachten

Misschien dat de tweede week van mei zomers gaat verlopen, maar de komende week is het herfst, vanaf maandagmiddag. Tot die tijd is het redelijk inkuilweer.

Redelijk, want de temperatuur reikt zeker niet verder dan 15 ⁰ C maximaal en uitbundig zonnig is het ook niet. Zeker in Noord-Nederland blijft bovendien de kans op een bui aanwezig.

Wateroverlast rond IJsselmeer

Uiteraard is komend weekend inkuilen alleen een optie als er niet teveel regen is gevallen en er genoeg gras is gegroeid. Dat is in veruit de meeste regio’s echter niet het geval. In Zuid-Nederland kan het hier en daar misschien wel. Daar viel tot nu toe sinds donderdag nauwelijks regen op de meeste plaatsen en is de aprilmaand de boeken in gegaan als een droge maand. Maar rond het IJsselmeer en op sommige plaatsen in Noord-Nederland staat de teller inmiddels op meer dan 50 mm. Hier en daar is er zelfs sprake van (enige) wateroverlast.

Week lang herfst

In grote delen van Nederland heeft de weersomslag van koud, schraal en zonnig naar wisselvallig koel weer tot nu toe voor een mooie aanvulling van het bodemvocht gezorgd. De regeninstallaties, die hier en daar al weer zijn opgestart, kunnen weer uit. Want het blijft niet bij de regen van de afgelopen dagen. Vanaf maandagmiddag neemt de wisselvalligheid weer toe.

Dinsdag wordt het kletsnat en stormachtig maar ook de dagen daarna gaat er geen dag voorbij zonder regenval, in heel Nederland. Pas in het tweede weekend van mei tekent zich een weersverbetering af. In ieder geval qua temperatuur. Tot die tijd blijft de maximumtemperatuur ondergemiddeld, 10-15 ⁰C .

Tweede week van mei zomers?

Daarover zijn de weermodellen het helemaal eens. Maar tegen het einde van de volgende week zorgt een krachtige zuidwestelijke stroming voor opwarming in sommige modellen, richting de 20 ⁰C. Of die stroming er ook voor zorgt dat het dagenlang droog wordt en het mogelijk is om gras goed voorgedroogd in te kuilen?

Het is in ieder geval een strohalm om aan vast te houden. De weerkaarten van sommige computermodellen tonen in het begin van de tweede week van mei een hogedrukgebied boven de Noordzee. Het KNMI schat de kans op een zomers weertype tegen die tijd in op 30 procent.