In grote delen van de Achterhoek en centraal Overijssel is de eerste snee gemaaid gras in het water gevallen. Honderden, zo niet duizenden hectares kostbaar kuilgras regenden kletsnat.
In een groot gebied viel meer dan 5 mm regen. Plaatselijk werd woensdagavond 12 mei bijna 20 mm regen afgetapt, na een uur zware regenval met pieken van (omgerekend) 50 mm per uur. Deze neerslagintensiteit werd met geavanceerde apparatuur gemeten bij het Graafschap voetbalstadion in Doetinchem, waar de promotiewedstrijd van de Superboeren moest worden stilgelegd vanwege wateroverlast.
Nergens 48 aangesloten droge uren
Vandaag kan in heel Nederland opnieuw plaatselijk veel regen vallen, als vanuit het zuidwesten in de loop van de middag een nieuwe buienlijn overtrekt. Tussendoor schijnt de zon en kan het gras nog ‘winddroog’ opdrogen. Tot overmaat van ramp neemt de wisselvalligheid de komende dagen toe, al lijkt vrijdag 14 mei op veel plaatsen grotendeels droog te verlopen.
Daarna is het dagenlang een komen en gaan van buienlijnen en neerslaggebieden in een zeer onstabiele onweerachtige stroming. De barometer staat aanhoudend op slecht weer. Er verloopt de eerstkomende week waarschijnlijk nergens in Nederland 48 uur aangesloten helemaal droog. Plaatselijk dreigt wateroverlast, zoals gisteravond rond Doetinchem en eergisteren in de Flevopolder.
Mogelijk omslag rond Pinksteren
Gisteren is er met name in Midden-en Oost Nederland veel gras gemaaid, omdat er de laatste week veel gras is gegroeid. Op veel plaatsen staat 3000-4000 kilo drogestof per hectare en begint het gras te schieten. Wachten met maaien betekent een grote kans op een zeer zware snee gras, die de hergroei van de tweede snee gras vertraagt. Bij 5000 kilo drogestof neemt de kwaliteit bovendien af en met dit wisselvallige weer dreigt insporing bij het inkuilen en stinkend gras.
Maar rond Pinksteren komt er misschien een eind aan de buientrein, die de komende dagen over de Benelux dendert. Dat zal de komende dagen duidelijker worden.