Tot en met vrijdag gaat in een brede strook van noord tot zuid in heel Nederland waarschijnlijk 20-40mm regen vallen. Alleen het uiterste noorden wordt minder nat.
Vanochtend trekt een uitgestrekt regengebied vrij traag oostwaarts, waardoor het langdurig druilerig zal zijn. In de middag regent het voornamelijk nog in het zuiden. In het noorden klaart het soms wat op. De maxima reiken niet veel verder dan 15 gr C, zonder zon.
Tot en met en het einde van de week blijft de westelijke stroming die met tussenpozen regen brengt, in stand. Na het warmtefront van vandaag passeert morgen het koufront, en zoals altijd wordt het na de passage van een koufront buiig en fris. De maximumtemperatuur blijft onder de 20 gr C, ook als af en toe de zon te zien zal zijn.
Volgende week geleidelijk warm
In het weekeinde breidt de invloedssfeer van het zogenaamde Azoren hogedrukgebied zich langzaam uit naar de Benelux en knapt het weer op. Maar het wordt niet meteen heel warm, ook al is het half juli, middenin de zomer. De kans op warm of zeer warm weer loopt in de loop van de volgende week niet verder op dan naar ongeveer 50%. Of het snel echt warm wordt, hangt af van de exacte ligging van het Azorenhogedrukgebied, dat zich naar onze regionen uitbouwt.
Geduld met de derde snee gras
Het is in ieder geval vrij zeker dat het de hele volgende week niet of nauwelijks regent. Voor wie de tijd begint te dringen om de derde snee gras in te kuilen is het dus een kwestie van geduld oefenen. Het land zal ook tijd nodig hebben om op te drogen, als regenfronten de komende dagen inderdaad 20 tot zelfs 40 mm regen opleveren.
Opbrengstprognose mais gunstig
De regenval van de laatste weken, de nog te verwachten regenval en het geleidelijk warmer wordende weer dat volgende week en daarna wordt verwacht, zorgen voor optimisme over de maisoogst. Op sommige plaatsen waar het tot nu nog erg droog is blijft de mais misschien aan de korte kant, maar in de cruciale fase van bloei en kolfzetting is er waarschijnlijk zowel voldoende vocht als warmte. De relatief korte mais hoeft niet nadelig te zijn voor de kolfopbrengst.